Како се решити опасне штеточине која напада кромпир

Аутор: draganadpetrovic
73 посета

Кромпир је једна од најважнијих намирница у многим домаћинствима, али његово гајење може постати права ноћна мора због кромпирових златица. Ове штеточине, познате и као Colorado златице, могу брзо уништити читаве усеве, остављајући вас без вашег вредног приноса. Срећом, постоји једноставан природни састојак који може трајно решити овај проблем.

Кромпирове златице су инсекти који потичу из Северне Америке, али су се проширили широм света. Одрасле златице су жуто-наранџасте са црним пругама, док њихове ларве имају црвене или розе боје са црним тачкама. Ови инсекти су изузетно отпорни и способни да преживе у различитим климатским условима, што их чини великим проблемом за пољопривреднике.

Природни начин за уклањање кромпирове златице
Један од најефикаснијих природних начина за уклањање кромпирових златица је коришћење neem уља. Ово уље, које се добија из семенки неем дрвета, познато је по својим инсектицидним својствима. Делује тако што омета хормоне инсеката, спречавајући их да се хране, размножавају и расту.

Како користити neem уље?
Помешајте 2 кашике neem уља са 1 литром воде. Додајте неколико капи течног сапуна како би се уље боље помешало са водом.
Сипајте раствор у боцу са прскалицом и темељно попрскајте биљке, посебно листове са доње стране где се ларве најчешће налазе.
Поступак понављајте сваких 7-10 дана током вегетативне сезоне, или чешће ако је најезда златица велика.

Илустрација: Кромпирова златица може да умањи принос овог поврћа

Додатни савети за сузбијање кромпирових златица
Поред коришћења neem уља, постоје и други природни начини и савети који могу помоћи у сузбијању кромпирових златица:

Ручно укљањаје: Редовно прегледајте биљке и ручно уклањајте златице и њихове ларве. Овај метод је ефикасан за мање баште.
Садња пратњи: Биљке као што су невен, босиљак и нана могу одбити кромпирове златице када су посађене поред кромпира.
Коришћење природних предатора: Птице, бубамаре и неке врсте буба су природни непријатељи кромпирових златица и могу помоћи у смањењу њихове популације.

Кромпирова златица су озбиљан проблем за сваког пољопривредника, али употребом neem уља и других природних метода, могуће је ефикасно и трајно контролисати њихову популацију. Одржавање здраве и бујне баште више неће бити недостижан циљ. Помоћу ових савета, ваш кромпир ће бити заштићен од штеточина, а ви ћете моћи да уживате у богатом и здравом приносу.

Извор: https://najzena.alo.rs/dom-i-saveti/vesti/86674/resite-se-krompirove-zlatice-zauvek-uz-pomoc-ovog-trika-stetocine-ce-potpuno-nestati-iz-vaseg-vrta/vest

Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар