Жута рђа драстично смањује принос пшенице у Хрватској

Аутор: Gdjakovic
350 посета
ЗАГРЕБ: У Хрватској се после 20 година опет појавила болест жуте рђе која напада житна поља и уништава пшеницу, а пољопривредници кажу да се болест шири попут пожара и, како се сада очекује, смањиће принос за око 30 одсто.
„Ја сам пре четири дана третирао, међутим то се проширило у два, три дана страховито. Кад прођете трактором, трактор се жути као да сте га пребојили или бацили жуту прашину“, испричао је за  Дневник хрватске Нове ТВ славонски пољопривредник Иван Мандић.

Сада је већ потпуно сигурно да ће принос бити мањи за око 30 посто. У случају да се болест не третира, принос би могао бити смањен за 50 посто.

Жута рђа је заправо је гљивица која напада лист пшенице. Лист је задужен за давање енергије преко фотосинтезе. Када је лист жут, он то не може да ради, а када нема енергије нема ни плода.

Гљивици је погодовала влажна и топла зима, а за њено третирање пољопривредници морају пуно да плате. Осим што ће пшенице бити мање, у Хрватској јој цена пада.

Хрватска, иначе, производи пшенице три пута више од сопствених потреба, а узвоза ће ове године бити мање.

Пољопривредници ће од Министарства тражити повољне кредите због жуте рђе. Кажу да ове године неће пропасти само усеви већ и малобројна породична газдинства.

„Штета од ове болести су 20-30 посто на усевима. Она је 2014. била задњи пут евидентирана у РХ када је захватила подравски део Хрватске све до западног Срема када су штете биле баш оволике, значи 20-30 посто. Верујемо да је велик број пољопривредника заштитио…“, рекао је, између осталог, државни секретар у Министарству пољопривреде Тугомир Мајдак.

Више о заштити усева пшенице на линку: https://belchim.rs/producten/?tex_producten_category=fungicidi

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/nakon-20-godina-u-hr-se-ponovo-pojavila-zuta-rda-na-zitu-08-05-2023

Srodni tekstovi

1 коментар

Milan 12. мај 2023. - 11:23

Ove bolesti u SFRJ nije bilo,tek masovnim uvozom semena oz EU uvezli smo i mnogo štetočina,kao „slučajno“,hvala voljenoj Evropi.

Одговори

Оставите коментар