Донау Сојa стандард код 4.000 произвођача

Аутор: draganadpetrovic
840 посета

На осмом по реду Донау соја Дану поља које су заједнички организовали компанија Агробизнис партнер,
Пољопривредна служба Сомбор и Донау Соја удружење, истакнут је значај соје произведене по одрживим
принципима европског Донау Соја стандарда. Соја са овим сертификатом је нашла пут то веома захтевних и растућих
тржишта у западној и северној Европи. На Донау Соја Дану поља одрживе производње соје, ове године се окупило
преко 200 највећих произвођача, прерађивача, извозника и купаца соје. У сарадњи са 24 партнера, представника водећих семенских и хемијских кућа, приказан је најбољи сортимент и најновије технологије у одрживој производњи соје у региону, које су препоручене од стране Донау Соја удружења Главни партнер ове године је компанија Алеоx Агро чији је препарат на њивама у Лугову у последње три године показао одличне резултате. Посетиоци су први пут имали прилику да се упознају са радом и резултатима паметне прскалице у сузбијању корова у соји. “Стратегија Донау Соја удружења усмерена да пружи подршку производњи БЕЗ ГМО соје у Европи за Европу, показала се веома успешна у протеклој години, када се тржиште сусрело са бројним изазовима.

Илустрација: Успешан пројекат без ГМО соје

Потребно је нагласити, на шта смо посебно поносни, да је од укупног извоза прошлогодишњег рода соје у Србији,
више од 1/3 сертификовано по Донау Соја стандарду. Посебну захвалност дугујемо нашим пољопривредним
произвођачима Донау Соје којих је преко 4.000 “ истакла је др Јована Ђисалов, испред Донау Соја удружења. Она је
нагласила да се производња соје у Европи, последњих пар година удвостручила и да је данас досегла количину од преко 10 милиона тона, што и даље није довољно али је знак да смо на добром путу обзиром да су потребе за сојом све веће. Како би знања о добрим пољопривредни праксама била доступна произвођачима током целе године, Донау Соја је припремила стручне савете за производњу соје које можете погледати и онлине на а сајту
https://www.donausoja.rs/oglednapolja2021/

Илустрација: Жетва соје и даље је највећи изазов у производњи/ Фото: Pixabay


Жетва соје и даље је највећи изазов у процесу производње соје. Жетвени губици могу да достигну и 30% биолошког
приноса, услед неадекватне жетве. Лоше подешен комбајн, као и недовољно обучен комбајнер, главни су узроци високих жетвених губитака. Може се рећи да успешност жетве соје зависи од правилне контроле жетвених губитака. Сматра се да су жетвени губици од највише 5% од биолошког приноса (на пр. 150 кг на принос од 3 т) прихватљиви. Када се говори о смањењу жетвених губитака, треба узети у разматрање три главна фактора: време жетве, подешавање комбајна и сам начин жетве. Жетву треба започети када влага зрна опадне на 13–14%. Ако се жетва започне раније, неопходно је сушење. Закаснела жетва повећава губитке и смањује квалитет зрна. Ако је усев растао у повољним условима, листови са биљака ће опасти и влага ће у року од неколико дана пасти на потребан ниво. Међутим, ако је усев соје био изложен стресним условима (суша, висока температура), биљке ће брже пролазити кроз развојне фазе и сазреће раније. У таквим условима лист углавном остаје на биљкама, док су махуне и зрна зрели. То може заварати произвођаче и прикрити прави тренутак за жетву.
Жетва недовољно зрелих усева је отежана, док су жетвени губици код презрелих усева високи. Комерцијалне сорте
углавном имају добру отпорност према пуцању махуна, али треба имати на уму да постоји биолошки лимит те
отпорности. Ако је извесно време усев соје на парцели зрео и ако више пута покисне и осуши се, стварају се погодни
услови за пуцање махуна.

Илустрација: Сита подесити на крупноћу семена/ Фото: Pixabay

ЖЕТВА, СУШЕЊЕ И ЧУВАЊЕ
Добро подешен комбајн је неопходан за успешну жетву соје. Соја се најчешће жање житним комбајном. Жетву
треба прилагодити условима на парцели и стању усева, што подразумева брзину кретања комбајна, ветар, број обртаја бубња, подешавање сита. Лоше подешен комбајн повећава жетвене губитке. Жетвени део комбајна (хедер) треба да буде у хоризонталном положају, а брзина комбајна не треба да прелази 5 км/х. Закоровљене и неуједначено зреле усеве треба косити спорије (3 км/х). Висину реза подесити што је могуће ниже (5–8 цм), што омогућава жетву и најнижих махуна. Важност добре предсетвене припреме и оптималне густине сетве ту долази до изражаја. Пливајући флексибилни (прилагодљив) хедер са аутоматским подешавањем висине реза омогућава копирање терена и мање жетвене губитке.
Витло треба да је добро подешено, а број обртаја витла треба синхронизовати са брзином комбајна, обично 25% брже.
Број обртаја бубња треба подесити од 500 до 700 обртаја у минути, у зависности од влажности семена. Зазор бубња
такође подесити у зависности од влажности семена. Сита треба подесити према крупноћи семена. Понекад је потребно подесити комбајн и два пута у току дана, зато што влажност семена варира у зависности од доба дана. На почетку и на крају дана, влажност семена се може разликовати и до 5 % у односу на влажност семена у подне. Треба имати на уму да је десикација супстанцама глифосат, дикват и глуфосинат веома критикована пракса и забрањена у земљама попут Немачке, а такође није дозвољена ни према Донау Соја Смерницама.

Илустрација: Оптимална влажност соје 13 до 14% / Фото: Pixabay

Сушење и чување

Оптимална влажност семена је 13–14%. Ако је због одређених разлога (касна сетва, неповољни временски услови) потребно обавити жетву соје са већом влажношћу семена, неопходно је накнадно сушење. Температура ваздуха
у сушари треба да буде 55–60 оЦ, а соју не треба сушити дуже од 30 мин. Зрно соје високе вредности (за људску исхрану, семе…) није препоручљиво сушити на температури већој од 40 оЦ. Нискотемпературне сушаре треба да обезбеде добру струјање ваздуха око зрна. Соја пружа мањи отпор протоку ваздуха за око 25% у односу на зрно кукуруза. Неопходно је контролисати температуру и влажност ваздуха током сушења. Дуже излагање соје ваздуху који има влажност мању од 40% може изазвати појаву напрслина на зрну. Сувише топао ваздух може да пресуши соју. Температуру у складишту треба одржавати на 1–4 оЦ током зимског периода и 4–15 оЦ током летњег периода. Такве температуре редукују појаву трулежи и смањују активност инсеката. Препоручљива је редовна контрола влажности зрна ускладиштене соје.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар