Ратари у тешком положају, шиба их клима и берза

Аутор: Gdjakovic
149 посета

Са прошлогодишњим приносом основних култура ратари су на губитку, за шта узроке виде у „упаду” странаца на домаће тржиште и условима отворених граница и поручују да је обнављање производње немогуће без свежег новца
(Фото О. Јанковић)
Панчево – Уз подсећање јавности да је први дан априла био датум почетка пролећне сетве, сада се о овом најважнијем послу за ратаре размишља само као о једној могућности, јер сетва зависи од свежег новца, којег нема, тврде из Асоцијације „Аграрни форум” Панчево и Удружења „Грађанска непослушност” Долово.

„Са прошлогодишњим приносима основних ратарских култура није као раније остварен приход, већ је губитак материјалне супстанце само на трошковима производње, од 30 до 40 процената. Узроци су у нелојалном тржишном пословању, утицају и грубом упаду странаца на наше тржиште у условима потпуно отворених граница”, тврди Јован Негован, председник Агроекономске комисије и представник поменутих пољопривредних организација.

У томе је, оцењују јужнобанатски пољопривредни произвођачи, предњачила Украјина, која је, како напомињу, продавала житарице по „дампинг ценама” и срушила нормално функционисање тржишта.

„Продаја кукуруза из Украјине по цени од свега осам динара за килограм оборила је цену нашег кукуруза на дуже време. Кукуруз са лагера, ако је и продат по 16 динара, није омогућио ратарима припреме за пролећну сетву, јер је новац углавном потрошен на текуће трошкове. Наша држава није увела забрану увоза житарица и уљарица из Украјине као што су то учиниле поједине земље из ЕУ, попут Пољске, Словачке и Мађарске”, напомиње Јован Негован.

Такође, даље наводи, у земљама Европске уније и даље функционише систем директних давања по хектару и грлу стоке, док се у Србији о томе прича успутно.

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар