Прерада парадајза уноснија од продаје свежег плода

Аутор: draganadpetrovic
280 посета

Да се прерадом сировине остварује већа добит на пољопривредном газдинству потврђује пример повртара Тихомира Бојанића из Чалме чије се газдинство уз производњу конзумног парадајиза бави и производњом цеђеног и куваног парадајза. Продаја је добро почела, вредни домаћини очекују зараду на цени цеђеног парадајиза од 70 динара односно куваног од 140 динара по литри.Сезона у производњи парадајза није најбоље стартовала каже Тихомир Бојанић из Чалме који под том повртарском културом има четири јутра и недостатак падавина утицао је на то да род буде мањи од очекиваног.
„Род је умањен, али је квалитет солидан није било кише није било много прскања , није било великих трошкова , јер није било потребе није било влаге а самим тим није било болести“, рекао је Тихомир.

Већ 15 година пољопривредно газдинство Бојанића бави се и прерадом парадајза и како сами истичу, већа је зарада него када се продаје само као конзумни.

„Далеко већа исплативост, да Вам право кажем јер ја када дођем на пијацу, сваки парадајз мора бити исправан, мора да буде сто посто квалитетан, а на овој температури је то тешко постићи, а ми немамо овде систем за наводњавње. Зато и прерађујемо, боље је“, додао је он.

 

Илустрација: Сок од куваног домаћег парадајза тражена и цењена роба

У послу око цеђења и кувања парадајза Тихомиру помаже супруга Гордана која нам је открила рецепт, шта је све потребно урадити како би се добио литар парадајза доброг квалитета.

„Добар парадајз, лепа густина, дуже кување, 2,5 до три сата и после додам само со, винобран и конзерванс и то је основно“, објаснила је Гордана.

Неизбежно је било питање које смо упутили нашим домаћинима: да ли ће управо из ове специфичне сушне године, бити приходовања од парадајза и разлога за задовољство.

„Доста ће бити од готовог куваног и цеђеног парадајза, сада је почела сезона и биће још месец дана гледајући род са ове њиве. Надамо се да ће бити из ове године, разлога за задовољство“, каже Тихомир.

Наш саговорник открио нам је да већ сада планира да идуће године прошири површине под парадајзом за 2 јутра ,што је још једна потврда да се додавањем вредности производу боље послује у сектору аграра.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/isplativost-u-preradi-sirovine_1367517.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар