Поранила жетва сунцокрета

Аутор: draganadpetrovic
367 посета

Жетва сунцокрета почела је ове године раније него уобичајено, али је још рано говорити колико ћемо ове године добити уљарице. Извесно је да ће приноси бити знатно нижи него прошле жетве, али ће ипак зрна бити довољно за домаће потребе, јер је током пролећа сунцокрета посејано на око 250.000 ха.

У Банату се највише сеје у односу на друга подручја у покрајини па су тамошњи ратари и први почели да га жању. Први откоси показују да ће род бити преполовљен у односу на прошлу жетву и то ратаре и брине. Јер треба покрити трошкове сетве, а о цени новог рода за сада јавно причају само земљорадници. Кажу да ново зрно не би требало да буде јефтиније од 84 динара, али да се међу ратарима прича да ће коштати од 60 до 70 динара, док трговци–откупљивачи о цени ћуте.

Они који су почели жетву наглашавају да су само високе дневне температуре и велика суша, мада сунцокрет може да поднесе климу без падавина, наудиле да сунцокрета на њивама буде знатно мање него што су просечни приноси.

Свега тону до 1,2 тоне по јутру добио је велики ратар из Торка у општини Житиште Ђорђе Милотин. И прошле године Милотин је међу првима скидао род, али је тада имао принос од 1,7 до 2,7 тона по јутру, а у просеку изнад две тоне. Зрно је, казао је, ситно, влажност је 7%, а треба да буде 9. Примесе има 3%, а требало би 2.

Илустрација: Још није позната цена овогодишњег рода сунцокрета

– У дебелом минусу биће пољопривредниици уколико килограм сунцокрета буде заиста, како се међу нама прича, од 60 до 70 динара по килограму. – казао је Милотин и навео да је то виша цена у односу на прошлу годину, када је у жетви сунцокрет коштао 55 динара, а на крају жетве достигао 60 динара. Тада је, подвукао је, то била добра цена, јер је сетва била далеко јефтинија од овогодишње.

Из Удружења Доловачки паори наводе да се на неким њивама приноси крећу од 800 до 900 килограма по јутру, што је мало у односу на то колико је уложено новца за сетву и да би зато килограм сунцокрета минимално требало да кошта 84 динара.

– Због високих цена минералних ђубрива, горива и малих приноса, овогодишњи сунцокрет би требало да вреди бар 84 динара да би се покрили трошкови и пољопривредници били на нули без зараде – казао је председник Удружења Марко Бојтар. Навео је да ће земљорадици из околине Панчева наредне седице протестовати на раскрсници Долово – Ковин уколико заиста килограм сунцокрета буде између 60 и 70 динара.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3798488/zetva-suncokreta-krenula-ranije-cena-jos-nepoznata

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар