Парадајз од скоро 2 килограма, то има само у Лајковцу

Аутор: draganadpetrovic
292 посета

Сезона је парадајза увелико. Цене се разликују, има и увозног и домаћег, и „пластичног“ и онога као мед, али и примера који обрају рекорд за рекордом, најчеше у величини. Добар део Србије и данас производи парадајз, највише пољопривредника окреће се производњи у пластеницима, чак и сада током лета. Просечна тежина парадајза креће се око 250 грама, али то није случај са једним примерком на имању Ивановића из села Врачевић код Лајковца.

Домаћин Драган посадио је сорту воловско срце која се иначе одликује крупнијим плодовима, али оно што га је дочекало у пластенику летос оставило га је без текста. Кад је џиновски парадајз ставио на вагу казаљка се зауставила на 1.700 грама.
– На први поглед нисмо веровали да ће овај плод достићи тежину од скоро два килограма јер је деловао само мало крупнији од осталих. Стога нас је његова величина и тежина оставила у чуду. Воловско срце је посебна сорта, има срцаст облик и јако лепо месо унутар плода, сочан је и сладуњав тако да је идеалан за разне видове прераде. Карактеристично је да један плод може да достигне тежину око једног килограма, али овај наш је надмашио тај просек скоро па дупло – поносан је Ивановић, писала је Рина.

Илустрација: Врућина и суша није утицала на парадајз

Овај апсолутни парадајз рекордер Ивановићи су прерадили у зимницу, а имајући у виду његову величину само он ће напунити неколико тегли. Домаћин је задовољан јер иако су летњи месеци били сушни и тешки, то није лоше утицало на род и квалитетет поврћа. Да ли ће и ове године оборити рекорд, тешко. Ако обори писаћемо.

– Гајимо поврће у пластенику, а без наводњавања наравно не би опстало. Убрали смо до сада доста парадајза, то је класична крупноћа, неки већи, неки мањи, али ништа необично. Овај плод који је тежио скоро два килограма је права реткост и све нас је изненадило да парадајз може толико да порасте. Свакако ће бити неизоставна део оброка током дуге зиме – додао је Драган.

Занимљиво је да се поред класичног црвеног у појединим домаћинствима у Србији може видети и црни плод парадајза.- Црни парадајз гајим већ неколико година. То је стара сорта парадајза која се врло ретко још понегде може наћи. Кад се расече и проба исти је као и овај црвени парадајз. Чак је можда и слађи. Људи се шале кад виде, па кажу, то је плави патлиџан само закржљао, али није, то је стара сорта парадајза која се врло ретко гаји – каже Слађана Ћатић из Маслошева.

Извор: https://biznis.kurir.rs/info-biz/4197988/dragan-iz-lajkovca-proizveo-paradajz-tezak-2-kilograma

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар