Паори поручили да је садашња цена пшенице неприхватљива

Аутор: draganadpetrovic
767 посета

НОВИ САД -На војвођанским пољима у току је жетва јечма, а следеће недеље, ако временски услови дозволе, почеће и жетва пшенице и то сорти, које раније сазревају, кажу ратари у Бачком Градишту и Чуругу. Очекују добре приносе хлебног жита, и до 7 тона по хектару. Откупна цена од 18 динара за килограм, им није прихватљива. Рачуницу у производњи те житарице проналазе, како кажу, тек на цени изнад 30 динара за килограм.

У атару Бачког Градишта ,почела је жетва јечма и приноси износе око 7 тона по хектару каже ратар Милан Зарић наводећи да је откупна цена за ту озиму културу мала и износи 15 динара за килограм. Када је реч о пшеници, наш саговорник каже да очекује, да у току следеће недеље падну и први откоси хлебног жита, ако то буду временски услови дозволили.

“ По хектару очекујемо негде измедју 6,5 и 7 тона по хектару , надамо се томе на основу тога како сада пшеница изгледа у пољима. Надамо се да ће тако и бити – изјавио је Милан Зарић из Бачког Градишта.

Илустрација: Почела жетва јечма у Војводини

И у атару Чуруга почела је жетва јечма,приноси су добри ,каже ратар Стеван Максимовић и указује на то да су понуђене откупне цене мале. Он се нада добром приносу пшенице по хектару .

„ Ја мислим да ће и она бити ту негде око 7 тона по хектару и јако лепо изгледа.Медјутим знаће се све ,када почне жетва пшеница и када се оврши. Приноси ће бити задовољавајући ,али откупна цена мала,прича се око 20 динара за килограм ,а велика су улагања у пшеницу и до 1400 евра по хектару“, сматра Стеван Максимовић из Чуруга.

Предраг Зарић ратар из Бачког Градишта ,каже да пшеница обећава добар род и да је откупна цена од 18 динара за килограм мала и да би по калкулацијама произвођача ,она морала износити и преко 30 динара за килограм .

„ Ако упоредимо цене вештачких ђубрива, комплексног ђубрива и урее које је прошле године, било изузетно и енормно скупо,а то смо морали да купимо најесен и на пролеће уреуу и то смо уложили ,да би сада добили жито,које пристојно роди ,али са малом ценом.Нама треба минимална цена од 32 или 33 динара за килограм, да би ми били мало изнад позитивне нуле“, додао је Предраг Зарић из Бачког Градишта.

Када је реч о стању јарих усева у атарима Бачког Градишта и Чуруга , те пољопривредне културе су у добром стању захваљујући падавинама и правовремено урађеним агротехничким мерама у пољима.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/ekonomija/na-vojvodjanskim-poljima-u-toku-je-zetva-jecma-ratari-nezadovoljni-cenom_1455880.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар