Отворени сајмови у Врању понуда никад боља

Аутор: draganadpetrovic
523 посета

Пети пчеларски сајам југоисточног Балкана, Трећи међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља и пчелињих производа и Први сајам женског иновативног предузетништва отворени су у суботу у Спортској хали у Врању.Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, казао је на отварању да је на овом сајму присутан од његовог почетка.

„Примећујем да је из годину у годину богатији, не само по броју посетилаца, већ и погледу садржаја и свега што прати сајамску манифестацију.Министарство се, у сарадњи са СПОС-ом, у претходном периоду трудило да пчеларима помогне у смислу субвенција и подстицаја.Пчеларска породица је најорганизованија асоцијација у сектору пољопривреде и може послужити као пример удруживања и другима. Пчеларство у Србији напредује и драго ми је да је све више младих људи који су носиоци пчеларске производње и сугуран сам да има перспективу“, нагласио је Станојевић.

Илустрација: Богата понуда лековитог и зачинског биља на сајму

Слободан Миленковић, градоначелник Врања, потенцирао је да је на два сајма ове године придодат и трећи, посвећен женском предузетништву.

„Овакав концепт једне сајамске манифестације није случајан.

Град Врање и градско руководство увек ће бити ту да подрже организацију сајамских манифестација оваквог типа које, осим продајног, имају и едукативни карактер, јер садрже низ корисних предавања и трибина.

Подржаћемо, такође, и сваку иницијативу која ће значити унапређење не само пчеластва и производње зачинског и лековитог биља, већ и свих осталих грана пољопривреде.

То смо радили и до сада кроз бројне субвенције за регистроване пољопривредне произвођаче, као и кроз коришћење средстава из Локалног фонда за развој пољопривреде.

И ту нећемо стати, наставићемо да пратимо иновације у овој области, пружамо подршку произвођачима на све могуће начине и трудимо се да будемо спона пре свега са ресорним министарством и његовим институцијама, како би они могли да користе све погодности које држава нуди“, рекао је Миленковић.

На отварању су говорили и Небојша Станојевић, председник Удружења за лековито биље др Јован Туцаков из Сокобање, др Родољуб Живадиновић, председник СПОС –а и Снежана Недељковић, координаторка пројекта Предузетништво – начин живота.

Током дана биће одржане едукације и предавања, а врата сајма биће отворена до 19 сати.

Организатори сајма су Савез пчеларских организација Србије и Град Врање, уз подршку Владе Републике Србије, а у сарадњи са Друштвом пчелара „Матица“ из Врања, Удружењем за лековито биље др Јован Туцаков из Сокобање, Биљном апотеком др Николић и Регионалном развојном агенцијом Пчињског округа.

Извор: https://www.vranjenews.rs/news/otvoreni-sajmovi-p%C4%8Delarstva-bilja-i-%C5%BEenskog-preduzetni%C5%A1tva-u-vranju

Srodni tekstovi

Оставите коментар