Од белог лука добили црни лук и направили посао

Аутор: Gdjakovic
335 посета

Банатски блацк гарлиц“ је црни бели лук пуног укуса без љутине и без карактеристичног мириса након јела (ФОТО)

(Фото: Милкица Цревар) Извор: Е капија

Из Баната нам стиже необична верзија неизоставног додатка у домаћој кухињи – белог лука. Предраг и Никола из Банатског Новог Села код Панчева, односно ПГ Богатинчевић, тржишту су понудили црни бели лук под називом „Банатски блацк гарлиц“. Како објашњавају за еКапију, у питању је традиционални бели лук, који је прошао кроз процес ферментације, техником која потиче из источне Азије, без икаквих додатака.

– Колоквијално се то назива ферментација, али се практично ради о Мајаровој реакцији, која је добила назив по француском научнику Лују Камију Мајару (Лоуис Цамилле Маиллард). Тај процес је одговоран за стварање његове изразито црне боје, специфичне структуре, пуног укуса без љутине, а без карактеристичног мириса (задаха) после конзумирања – кажу.

(Фото: ПГ Богатинчевић)

Откривају и да се, када је реч о начину припреме, тајна крије у квалитетном белом луку узгајаном у банатској црници и примени праве комбинације температуре, влажности ваздуха и стрпљења.

– Бели лук је веома здрава намирница, а у ферментисаном облику је још бољи, јер се у нашем организму апсорбује много више расположивих микронутритијената. У исто време не пада тешко за стомак. Он је врло знажан природни антибиотик (као и сирови бели лук). Помаже јачању имунитета и елиминацији токсина. Ферментисани бели лук има неколико пута више антиоксиданаса, богат је протеинима, аминокиселинама. Природан је извор магнезијума, калијума, цинка, гвожђа. Такође, више нема љутину и нема више задаха, тако да се може конзумирати пре одласка на посао, састанак или слично – објашњавају наши саговорници.

(Фото: ПГ Богатинчевић)

Мед, орах и црни бели лук као здравији слаткиш

Осим ољуштних ченова, у понуди је и комбинација меда, ораха и ченова црног белог лука. Како кажу Предраг и Никола, то је њихов предлог за здравији слаткиш.

– Познато је да је мед веома здрав, храњив и благотворан за нас. Људи често узимају ујутру кашичицу меда на празан стомак и то неретко у комбинацији са ченом обичног белог лука или неким орашастим плодом. Одабрали смо комбинацију мед, орах и „Банатски блацк гарлиц“, јер се укуси одлично слажу и уклапају: слаткоћа меда, горкаст укус ораха и комплексност и пуноћа укуса „Банатског блацк гарлиц“-а. Веома здрав слаткиш, јача имунитет, а све то без задаха белог лука – напомињу.

„Банатски блацк гарлиц“ се може користити за припрему како сланих јела, тако и посластица или се може грицкати као желе бомбона. Специфичне је боје, комплексног и деликатесног укуса, тако да се користи у високом кулинарству. Фино иде и уз сиреве, вина и пасте, додају саговорници.

(Фото: Ана Ковачевић )

Ферментациона комора у потпуности урађена у Србији

Кажу и да „нигде не журе“, те да експериментишу са различитим параметрима ферментације и различитим нијансама укуса финалног производа.

– Тражимо нове начине за обраду и полако усавршавамо наш производ. Али, усавршавамо и нашу ферментациону комору, за коју морамо да се похвалимо, јер је наша специфичност, да је у потпуности урађена код нас, у нашој земљи, по нашим замисли и препорукама. По томе смо, између осталог, јединствени – кажу за еКапију Предраг и Никола.

Александра Кекић

Извор: https://www.ekapija.com/news/4060025/banatski-black-garlic-je-crni-beli-luk-punog-ukusa-bez-ljutine-i

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Vlada 20. март 2023. - 06:32

Ovo je čista komercijala,pokušaj da se zaradi na nečem novom,ali je potpuno netačno i čista izmišljotina da ovakav luk ima bolja svojstva i efekat u ishrani,to potpisujem!
Samo marketinška obmana namenjenja onim zaludjenicima koji traže ponovo izmišljenu zoplu vodu!
Nema nikakve šanse,teorije i logike da ovakav luk bude bolji od onog u izvornom obliku,jer je verovatno napravljen samo da se dobije opcija bez karakterističnog mirisa i zadaha za ove fensi novotarske likove!
Ne nasedajte!

Одговори

Оставите коментар