Обележен јубилеј – 100 година саветодавства

Аутор: draganadpetrovic
412 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић присуствовала је данас у Врњачкој Бањи обележавању 100 година саветодавства у пољопривреди Републике Србије.

Министарка је том приликом истакла да Пољопривреднe саветодавнe и стручнe службe Србије под окриљем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде данас представљаjу добро организован систем који је у сваком тренутку спреман да одговори захтевима савремене пољопривреде.

„Наши саветодавци су пре свега на располагању пољопривредним произвођачима на око 450.000 пољопривредних газдинстава, а све у циљу унапређења пољопривредне производње као једне од најважнијих делатности за економску стабилност сваке земље. Пољопривредне саветодавне и стручне службе су важна карика и ослонац Министарству пољопривреде у остваривању плана унапређења пољопривредне производње. У том смислу, у наредном периоду потребно је да службе наставе са активностима које су им задате кроз Стратегију пољопривреде и руралног развоја“, рекла је министарка Танасковић и додала да се од служби и надаље очекује рад на повећању приноса и квалитета пољопривредних производа, трансферу знања из области примене најсавременијих технологија у производњи, примени дигиталних алата, са посебним акцентом на остварењу додате вредности у производњи.

„Следеће године ћемо увести систем еАграра, па ће саветодавци одиграти и битну улогу у едукацији пољопривредника и давању објашњења у коришћењу те дигиталне платформе“, рекла је министарка.

Илустрација: Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић на обележавању 100 година саветодавства у пољопривреди Србије

Са друге стране, Министарство ће, свесно неопходности и изузетне важности унапређења пољопривреде, својим мерама подстицаја производње и надаље снажно подржавати произвођаче и настојати да се развије свако рурално подручје и свако село у Србији, као и да ће заједно са научним и образовним институцијама, интензивно радити на важном задатку – даљем унапређењу знања пољопривредних произвођача и модернизацији пољопривредне производње, како би произвођачи у Србији били што конкурентнији на тржишту, подвукла је министарка Танасковић.

Приоритет у наредном периоду, по њеним речима, биће даље улагање у развој целокупног система пољопривреде и саветодавства у Србији, у складу са дефинисаним правцима Владе Републике Србије.

У оквиру обележавања јубилеја организован је семинар који се традиционално реализује у циљу континуираног усавршавања пољопривредних саветодаваца и изналажења нових идеја за развој Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије.

Илустрација: Приоритет у наредном периоду биће даље улагање у развој целокупног система пољопривреде и саветодавства у Србији

Систем ПССС-а обухвата укупно 34 службе, које покривају сва подручја и налазе се у: Нишу, Ваљеву, Врању, Краљеву, Јагодини, Београду, Косовској Митровици, Крагујевцу, Крушевцу, Лесковцу, Ужицу, Неготину, Новом Пазару, Чачку, Пироту, Смедереву, Пожаревцу, Шапцу, Прокупљу, Зајечару, Кражевцу, Лозници.

ПССС имају и Нови Сад, Вршац, Бачка Топола, Рума, Сомбор, Панчево, Сента, Суботица, Врбас, Зрењанин, Кикинда, Сремска Митровица.

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/obelezen-jubilej-100-godina-savetodavstva/

ФОТО: МПШВ

Srodni tekstovi

Оставите коментар