Недимовић: Род пшенице изнад просека, суша прети кукурузу

Аутор: draganadpetrovic
368 посета

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић оценио је да је овогодишњи род пшенице од 3,2 милиона тона двоструко већи од домаћих потреба и да је прошечан принос од 5,02 тоне по хектару изнад петогодишњег просека.

„Имамо укупно око 3,2 милиона тона, са прелазним залихама око 3,6 милиона тона, што је више него двогодишња потреба Србије. Имамо довољно за исхарну становништва, за сточни фонд и кондиторску индустрију, јер су наше потребе 1,4 до 1,5 милиона тона“, рекао је Недимовић Танјугу.

Додао је да су приноси неуједначени, због различитог распореда падавина, па је пшеница најбоље родила у јужном Банату и Срему, а подбацила на северу земље, где је било четири до 4,5 тоне по хектару.

Илустрација: Кукуруз на северу Баната и Бачке има проблем са сушом

Министар је нагласио да је род од пет тона по хектару из над петогодишњег просека.

„Што се тиче осталих култура, сунцокрет се доста добро држи, са кукурузом на северу Баната и Бачке има проблема због суше. Ја се надам да ћемо изгурати бар до висине прошлогодишњег рода, али то зависи да ли ће бити падавина у наредних 10-15 дана“, рекао је Недимовић.

Навео је податке о томе да је у претходном периоду пало у просеку петнаестак литара кише по квадратном метру на северу Војводине, а пре тога нешто у другим крајевима Покрајине.

„Ми дефинитивно морамо да наставимо са пројектима наводњавања. У овом тренутку имка 27 различитих таквих пројеката који треба да нам донесу нових 100.000 хектара под заливним системима“, закључио је Недимовић.

Извор: ТАЊУГ

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар