На пољу аграра добри суседи стварају заједничку будућност

Аутор: draganadpetrovic
410 посета

Мађарска и Србија, као два добра партнера у прекограничном региону са готово једнаким потенцијалима када је у питању пољопривредна производња приводе крају осамнаестомесечни пројекат “Унапређење предузетништва и могућности за запошљавање у прекограничном региону кроз пољопривредну праксу засновану на иновацијама – Агрино 2”.Један од циљева је омасовљавање производње и прераде лековитог, зачинског и ароматичног биља, имајући у виду да су климатски и земљишни услови готово једнаки.Трансфер знања је од обостране користи јер од њега могу остварити егзистенцију власници малих поседа, пре свега незапослена лица у обе суседне земље.
Др Милица Аћимовић, координатор за едукативне активности Института за ратарство и повртарство из Новог Сада сумирала је резултате пројекта на одржаној конференцији 3.06.2022. у Бачком Петровцу у под називом “Иновативни приступ у производњи и преради лековитог биља”.
“За ових годину ипо дана имали смо прилику да на практичан и директан начин разменимо искуства на пољу производње лековитог биља. Изненађена сам одзивом, а оно што ме посебно радује је што видим оптимизам код произвођача”.

Илустрација: Смиље се највише гаји у централној Србији

Она још подсећа да је у Србији под лековитим биљем око 2000 хектара. У Војводини доминирају мента и камилица док су у централној Србији најзаступљаније лаванда и смиље.
“Што се тиче откупа, и произвођачи и откупљивачи се боре за своје место. Институт за ратарство и повртарство, као институт од националног значаја за Републику Србију има приоритетну улогу да произведе најквалитетније сортно семе и упути препоруке за технологију производње. Представници Института су увек на располагању произвођачима ” – наводи Аћимовић, кординаторка пројекта Агрино 2.
Професор Виктор Војнич са Пољопривредног факултета из Сегедина, заједно са својим сарадницима је дао научни допринос у пројекту Агрино 2 .
“Имао сам ту част да 26. фебруара ове године одржим предавање на тему “Производња и заштите лековитог биља”. Највеће интересовање је за производњу менте, за коју тржиште увек постоји и која достиже добру цену“ – каже Војнич.
Слично искуство преноси и Николета Баки из мађарске жупаније Чонград,која истиче да се као непрофитно удружење баве едукацијом која се односи на производњу и прераду лековитог биља. Додаје да су партнери на пројекту имали прилику да у пет наврата посете Мађарску и тако
разменом сазнања из праксе и стицањем нових информација обогате овај аспект пољопривредне производње.
“Лековито биље је природна вредност Војводине.Најраспрострањенија биљка је мента, потом мелиса или матичњак, а камилица је прави пример како могу да се искористе војвођанска слатинаста тла”/ наводи др Милица Рат из Департмана за биологију и екологију Природноматематичког факултета у Новом Саду.

Илустрација: Нана је најтраженија

Пројекат Агрино 2 има за циљ да помогне незапосленим лицима у сеоским срединама у прекограничној области.Одликује га еколошки узгој, како на отвореном пољу тако и у пластеничарској производњи. Погодност пројекта је што је производња лековитог, ароматичног и зачинског биља, култура које доносе профит, могућа на окућницама а додатна специфичност је и то што подразумева коришћење савремених технологија чиме се одговара строгим захтевима тржишта.Подсетимо, пројекат Агрино 2 је почео 1. јануара 2021.године и траје до 30. јуна 2022. Водећи партнер на пројекту је Институт за ратарство и повртарство Нови Сад, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за пољопривреду.водопривреду и шумарство, Фондом “Европски послови”
АПВ и Непрофитно д.о.о. за развој жупаније Чонград из Сегедина.Пројекат се реализује уз финансијску подршку Европске Уније кроз Интерег ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска – Србија.Укупан буџет пројекта износи 226.318,27 евра од чега се 85% суфинансира средствима Европске уније.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар