Мак-коров од кога може добро да се заради

Аутор: draganadpetrovic
876 посета

Млади домаћин, Саво Квргић из Турије са својих 30 година обрађује површину од око 200 хектара, а узгаја ратарске културе. Ове године, по први пут је посејао мак на око осам јутара.
– Мак сам ове године посејао први пут да видим како ће проћи. Радио сам прецизну сетву са навигацијом и са новом сејалицом и потрошио сам око килограм семена по јутру – наводи Саво.

Како каже, мак се сеје као пшеница, када временске прилике дозволе, а јесен и пролеће су били са доста падавина, те је мак лепо никао и има густ склоп. Саво очекује принос од 500 килограма до 800 килограма по јутру, преноси пословни портал еКапија.
– Овде код нас, на селу, нико не сеје мак, тако да га не нападају никакве болести, што је био један од разлога зашто сам се одлучио баш за мак. Даљи развој зависи од временских прилика, као и код сваке биљне културе која се гаји на отвореном. Код мака вам је најважније да на време падне киша након што се посеје, да би могао да никне и да не буде ветра приликом вршидбе да мак не попада – објашњава Саво.

Илустрација: Мак спада у коров, али се све више узгаја као ратарска култура/ Фото: Pixabay

Мак ће да скида комбајном и онда ће га транспортовати кући, где ће да обавља селекцију и паковање у џавове. Важно је, наглашава Саво, да мак буде сув пре вршидбе, да не би морао да се накнадно суши.
Што се тиче помоћи са стране у виду сезонских радника, ту постоји проблем. Као и у већини места у Србији – тешко их је наћи. Зато све раде сами – породично. Ценом мака је задовољан.

– Цена мака у зрну се креће од 300-800 динара по килограму, а купци су препродавци и обични људи којима треба за сопствене потребе. Немам намеру да се бавим прерадом, већ ћу да га продам тако како јесте – у зрну – прича нам Саво.

Добар план и ИПАРД подстицаји
Преобимна документација која се тражи за ИПАРД са једне стране и мањак времена пољопривредника са друге стране најчешћи је разлог зашто пољопривредници не конкуришу за ове подстицаје. Саво је добро размислио и направио план пре него што се упустио у авантуру са маком. Конкурисао је за ИПАРД подстицаје, ангажовао агенцију да му сакупи документацију и добио је повраћај за нови трактор.
– Трактор ми је био неопходан, а са друге стране, кад сам ставио све на папир, најисплативије ми је било да то изведем са подстицајима. Узео сам трактор од 120 коња и пуно ми значи, јер са њим могу све послове да обавим, такорећи је универзалан. То ми оставља довољно времена да се бавим маком и другим пословима – поносно прича Саво.

Илустрација: Мак није захтеван за узгој/ Фото: Pixabay

Како наводи, сам не би могао да сакупи сву документацију за ИПАРД конкурс од послова које редовно има.
– Ако хоћете нешто заиста да урадите, онда не смете да ризикујете, већ морате добро да се распитате, добро да промислите, све да ставите на папир и да користите помоћ других, тамо где ви не можете. Зато сам ангажовао агенцију за прикупљање документације. Средили су ми комплетну документацију за трактор и веома сам задовољан. Искрено, не бих се усудио сам да пробам да сакупљам документацију за ИПАРД, јер имам пуно посла и једноставно немам времена са тиме да се бавим. Да нисам сад ово урадио, ко зна када бих купио нови трактор и под којих условима – искрено нам је испричао Саво.

Љубав према коњима
Поред имања, бриге о породици и свих послова, ратарства и узгоја мака, Саво се од малена бави узгојем коња. Његово срце освојили су липицанери.
Реч је о једној од најпознатијих раса коња на свету која потиче из XВИ века, а њихова грациозност, снага и лепота никога не оставља равнодушним.
– Коње гајим од 17. године и искључиво држим липицанере. Раније сам држао беле, а сада вранце. Они су моја велика љубав. Од њих немам никакве користи, а трошкови нису мали. Али, љубав према тој племенитој животињи нема цену и никада их се не бих одрекао – каже Саво.

Илустрација: Саво Квргић се нада доброј заради од мака/ Фото: Pixabay

Наш млади домаћин се нада да ће са маком све добро проћи, јер је добар план направио и да ће догодине моћи да прошири производњу, са циљем да својој породици обезбеди сигурнију будућност.

Извор:https://www.blic.rs/biznis/moj-biznis/od-ove-biljke-mozete-da-zaradite-vise-od-40000-evra-seje-se-kao-psenica-a-prinos-ide/hyffvkm

Srodni tekstovi

Оставите коментар