Које врсте воћа и поврћа задржавају највише пестицида?

Аутор: draganadpetrovic
532 посета

Сваке године спроводе се разна истраживања на тему присуства пестицида у намирницама које људи често конзумирају, претежно у воћу и поврћу. То се ради тако што се понови процес који те намирнице пролазе до нечије трпезе, односно оне се оперу и термички обраде, па се тек онда мере нивои присутних пестицида. На врху листе ове године нашли су се јагоде и зелено поврће.
Пре тачног навођења намирница које у себи садрже пестициде, треба напоменути да су у питању нивои који су прениски како би утицали на здравље људи. То наравно не значи да не треба водити рачуна о томе шта купујете и да све намирнице треба добро опрати пре употребе. Када су у питању јагоде, које су убедљиво прве на листи, откривено је да 90% њих садржи бар један пестицид, док 30% око 10 различитих токсина у траговима.

Илустрација: пестициди се често задражавају на салати/ Фото: Pixabay

На другом месту је спанаћ, а потом следе кељ, раштан и листови слачице. Даље на листи налазе се разне врсте воћа попут нектарина, јабука, грожђа и трешања. На дну листе налазе се још и брескве, крушке, паприке, целер и парадајз. Већина споменутих намирница налазила се на листи и ранијих година, али паприке, и љуте и бабуре, нешто су ново. То је због тога што многи усеви ових намирница нису били тестирани у последње време и тек сада се подиже свест о томе.

Илустрација: И јагоде на листи/ Фото: Pixabay

Ово истраживање прави листу и намирница које имају најмање пестицида и скоро 70% ових намирница није имало ни трагове штетних елемената. Први међу “најчистијим” је авокадо, а у врху су још и кукуруз, ананас, црни лук и папаја. После њих следе смрзнути грашак, плави патлиџан, шпаргле, броколи и купус, а на дну листе су киви, карфиол, печурке и различите врсте диње.

Извор:https://www.vesti-online.com/koje-vrste-voca-i-povrca-sadrzi-najvise-pesticida/

Srodni tekstovi

Оставите коментар