Колика ће бити дневница берача малина ове сезоне?

Аутор: draganadpetrovic
643 посета

Малинари у ивањичком и ариљском крају увелико се припремају за наредну сезону. У току су пролећни радови у малињацима, али и предвиђања о овогодишњој цени црвеног злата.
Посебно се спекулише колико ће ове године бити дневница берача малина што ће умногоме одредити саму цену овог воћа.

Како је за Агробизнис магазин рекао Бранко Гавриловић из ивањичког села Брезова прошле године берачи су имали дневницу од 3.000 динара, која ће ове сезоне сигурно бити већа.
– Број сезонских радника, посебно берача из године у годину је све мањи па не чуди што су дневнице све више. Процењује се да би ове године дневница берача малина бар у ивањичком и ариљском крају могла да иде и до 5.000 динара по дану. Уз то неопходно је да берачима обезбедите пристојне услове за смештај и храну, иначе нико неће доћи да ради код вас – рекао је Бане.
Он је по занимању доктор ветеринарске медицине а са својом породицом узгаја малине на 40 ари.
– Малине се беру по сунчаном дану, јер плод мора да буде сув како би се сачувао од плесни. Није лако радити по сунчаном и топлом дану зато се трудимо да нашим берачима обезбедимо да на свака два до три сата направе паузу како би се одморили. Осим тога малине се беру у етапама што додатно продужава овај посао. Све то утиче касније и на крајњу цену малина на тржишту – појаснио је он.

Илустрација: Бане Гавриловић, ветеринар и узгајивач малина из села Брезова код Ивањице

Подсећамо, по предвиђањима малинара ове године малине би могле да се плаћају и по 800 динара по килограму, јер је све поскупео од репроматеријала до ђубрива које је због украјинске кризе све теже набавати на светском тржишту. У ивањичком крају хладњачари и откупљивачи већ нуде произвођачима да унапред откупе цео род по прошлогодишњим ценама, али мало ко пристаје на то јер су свесни да ће због потражње на тржишту цена малина овог лета бити вишеструко скупља.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО:Pixabay

Srodni tekstovi

2 коментари

Dragan 9. април 2022. - 19:03

Niste vi biki u saudiskoj arabiji da bi znali sta je muka kad se radi na +55,beracima je izgleda poskupeo materijal pa i na njih uticu sankcije ne omalovazavam nikog ali jednostavno nije realno to sto pisete.

Одговори
Zdravko 13. април 2022. - 16:19

Pa beri ti na plus 40 ceo dan ako hoces djabe moja zena bila prosle godine od 6h ujutro do 7huvece

Одговори

Оставите коментар