Како изабрати најбољи хибрид кукуруза?

Аутор: draganadpetrovic
403 посета

Приликом избора хибрида кукуруза, произвођачи не би требало да бирају хибриде по популарности већ да целовито сагледају која је, пре свега, крајња намена производа, односно да ли ће се користити за зрно или силажу, да ли ће зрно бити одмах продато или употребљено на имању за исхрану стоке.Такође, не мање важно, требало би да се одлуче за оне хибриде који дају најбоље приносе у агроеколошким условима њиховог региона и да воде рачуна о особинама хибрида као што су брзина отпуштања влаге из зрна, отпорност на болести, висина и чврстина стабљике, али и о томе шта ће бити наредни усев како би било довољно времена да се парцела добро припреми за наредни озими усев.

Приликом избора хибрида потребно је водити рачуна и о групи зрења, пре свега због све учесталијих суша које се неретко дешавају баш у време кад кукуруз пролази најкритичније фазе развоја – метличење, свилање и опрашивање. Уколико се ради о већој површини под кукурузом, требало би сејати неколико различитих ФАО група зрења, јер производња само једне групе може бити ризична и мање профитабилна.

 

Илустрација: Приликом избора хибрида потребно је водити рачуна и о групи зрења

Уколико дође до појаве стресних услова – суше и високе темпаратуре – претпоставка је да ће барем нека група зрења имати повољније услове, пре свега, за опрашивање и оплодњу. Иако касни хибриди приносом превазилазе раније, новије генерације средње раних и средње касних хибрида приближиле су се приносом хибридима из касних група зрења.

Услед непредвидивих временских прилика дешава се да касни хибриди не могу на време да сазру, што доводи до повећане влаге у зрну. То утиче на додатне трошкова сушења, појаву болести клипа и стварања микотоксина.

Извор: дипл. инж. Цветковић Срђан, ПССС Књажевац

Извор: https://www.agrotv.net/izbor-hibrida-kukuruza/

Srodni tekstovi

Оставите коментар