Како до квалитетног расада?

Аутор: draganadpetrovic
205 посета

Производња расада за већину повртарских биљака за рану и средње рану производњу одвија се у зимском периоду, у заштићеном простору који се допунски загрева. Пропусти и грешке које се направе у овом периоду касније није могуће исправити јер само добар расад омогућава сигурну производњу и високе приносе.

Расад се може производити као расад голих жила, директно у супстрату објекта, а пред расађивање се чупа, одликује се слабијим квалитетом. Расад са заштићеним кореновим системом је далеко квалитетнији и омогућава биљкама након расађивања без великих стесова наставе даље вегетацију, за производњу овог расада користе се саксије, чаше, кесе за расад, савремни џифи производи сл…

Семе је први и основни фактор у производњи расада. Семе носи генетски потенцијал, основа је доброг рода, мора бити здраво, дезинфикованои мора поседовати све прописане физичке, хемијске и биолошке параметре квалитета. Супстрат је следећи важан фактор, он мора пружити оптимум услова развоја семену.

Супстрат мора омогућити брзо и лако клијање, ницање, раст и развиће гајене биљке. Мора да поседује добра физичка и хемијска својства, као и добро избалансиран однос макро и микро елемената. На тржишту се могу пронаћи готови спстрати, који у себи садрже све елементе неопходне за успешну производњу расада.

Супстрат који се користи за производњу расада са заштићеним кореновим системом могу се справљати од једнаких делова земље, прегорелог стајњака и тресета, уз додатак зеопланта или песка у количини од 20%. Добар је и супстрат од земље и глистењака, или шумске стеље у различитим пропорцијама. Пре сетве или садње обавезно извршити дезинфекцију земљишта. Температура је такође јако важан фактор.

Илустрација: Семе је први и основни фактор у производњи расада

У време клијања и ницања температура већине повртарских биљака треба бити око 300Ц, док се у каснијем периоду та вредност снижава 10-ак степени. Јако је битно да не долази до великих колебања температуре, како би се избегли стресови, а оптимум за већину повртарских биљака је у границама 20-27 степени. У току ноћи темпратура треба да буде нешто нижа али не испод 15, а десетак дана пре расађивања око 10 степени. У том периоду се врши каљење расада и његова припрема за привикавање на нешто другачије услове средине након расађивања на стално место.

Потребна температура земљишта у фази клијања у Целзијус степенима

ВРСТА                     МИНИМУМ      ОПТИМУМ     МАКСИМУМ

  •  Парадајз          11                           25                            33
  •  Паприка           16-18                     25                           30
  •  Краставац       12-18                   25                            35
  • Диња                  14-16                    20-30                       40
  • Салата                5                           15-18                       20

Температура земљишта у фази пораста расада у Целзијус степенима

 ВРСТА                                 МИНИМУМ           ОПТИМУМ              МАКСИМУМ

  •  Парадајз                            15                                 20                                  30
  •  Паприка                            18                                 20-25                             32
  •  Краставац                        14                                  22-25                             30
  •  Диња                                12-14                             24-30                             30-34

Светлост је један од одлучујућих фактора производње расада. Дужина дневног осветљења би требало да траје 14–16 сати. Тако се допунским осветљењем постиже раније сазревање плодова, као и виши принос. У те сврхе користе се обичне, халогене, или натријумове сијалице.

Биљке расада одгајене при лошијем осветљењу су бледе, издужене, крте, слабо олистале и не могу бити основа добре производње. Влажност супстрата и ваздуха су такође битни фактори у производњи расада. Биљке не смеју трпети од недостатка воде, али и вишак воде може бити погубан. Пожељно је биљкама давати воду која није хладна, те воде би требало да буде 18-20 степени.

Боље је ређе заливање са већим нормама, како би се корен биљака нормално развијао. Повећана влажност ваздуха поспешује развој болести, неопходно је проветравање а тиме се уједно врши и каљење расада. Проветравање треба вршити свакодневно, а у зависности од временских прилика прилагодити интензитет.

Илустрација: Повећана влажност ваздуха поспешује развој болести па је неопходно редовно проветравање

Младе биљке јако позитивно реагују на додавање основних макро и микро елемената исхране. Важно је да биљке расада приликом расађивања буду у одређеној фенолошкој фази пораста, да имају добро развијен корен, чврсто и кратко стабаоце и 4-10 интензивно зелених и добро развијених листова.

Сувише млад расад брзо се укорењава, али спорије расте, док стар расад спорије обнавља коренов систем и губи известан број листова.

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар