Како да лимун опстане током зиме и настави да се развија

Аутор: Gdjakovic
444 посета

Често се дешава да се лишће лимуна коврџа, жути и опада током зиме. Где се греши и како лимун у саксији успешно одржати током зиме.

Уколико је биљка у саксији била напољу, потребно је да се унесе у затворен простор 6 недеља пре првог мраза. Наиме, лимуну је потребно неко време да се прилагоди на промењене услове средине. Пре него што се лимун унесе у затворен простор, важно је да му се листови оперу и обавезно провере лишће и гране да нема лисних ваши. Уколико их има, прочитајте чланак: Како сузбити лисне ваши без употребе хемије.

Позиција и температура

Зими је лимун у фази мировања и не расте. Треба га сместити на јужну страну, где има доста светлости. Уколико биљка нема довољно светла током зиме и залива се хладном водом, услед стреса може да дође до опадања листова. Оптимална температура за презимљавање је 5-10 степени. Оно што је важно, то је да се просторија проветрава, јер због топлоте која је у становима лишће може да почне да се коврџа, жути и опада.

Сигурно ће вас занимати које све воће и поврће увозимо и колико смо потрошили само на банане

Заливање лимуна зими

За оптималан раст и развој потребно је доста светлости и заливања, посебно од маја до септембра. Током јесени се заливање постепено смањује, а зими се залива на 10 до 20 дана. Боље је да земља буде и мало сувља током зиме, него да се претера са заливањем. Најбоље је користити кишницу или прокувану, млаку воду.Изолација испод саксије
Код лимуна се често дешава да температура земље у саксији буде превише ниска (испод 12 степени), јер се земља спорије загрева од ваздуха и лишћа, због чега долази до дисбаланса у производњи потребне хране, као и слабијег упијања воде од стране корена (посебно ако је земља у саксији превише влажна). То може да доведе до опадања листова. Зато је препорука да се испод саксије постави изолација, као што су даска, комад дебљег картона или стиропора.

Негативно дејство сувог ваздуха

Сув ваздух у стану, услед грејања, негативно делује на лимун. Пошто дрво лимуна не подноси сув ваздух, обавезно треба лишће прскати водом више пута недељно. Препорука је да се стави плитка посуда са каменчићима испод саксије како би се биљци дала додатна влажност која јој је потребна у затвореном простору. Шљунак се делимично прекрије водом. Не треба дно саксије да стоји у води.

Са ђубрењем се престаје од септембра до фебруара. Редовно треба вршити преглед биљке, да нема штетника.

Извор: Uspešno prezimljavanje LIMUNA u saksiji – Agro saveti

Чува од инфекције, смањује упале: Нећете веровати колико је ананас здрав

Srodni tekstovi

Оставите коментар