ЈТИ поново уговара и дуван типа Берлеј

Аутор: Gdjakovic
286 посета

Компанија  Japan Tobacco International (ЈТИ), највећи произвођач и једина инострана компанија која откупљује домаћи дуван, уговорила је производњу дувана са више од 300 узгајивача ове године. Осим дувана типа Вирџинија, од ове године, ЈТИ поново уговара и дуван типа Берлеј.

„Наш циљ је да у сарадњи са нашим дугогодишњим, као и новим узгајивачима, достигнемо најбољи могући квалитет и принос дувана“ – каже Жељко Ананић, менаџер производње и обраде сировог дувана у компанији ЈТИ и додаје да се на томе ради континуирано и кроз тесну сарадњу са узгајивачима. Сарадња подразумева подршку у свим фазама узгоја и то виду саветовања у вези са агротехничким мерама, набавке неопходних материјала, али и обезбеђивање новчаних аванса без камате. Поред тога, узгајивачима се пружа подршка приликом набавке сушара, као и опреме за производњу заливних система и то на период од 3 до 7 година, такође без камате.

У компанији ЈТИ истичу да је брига о узгајивачим дувана један од приоритета. Са циљем да се узгојем дувана баве на економски одржив начин, компанија као прави партнер у послу прати све трошкове производње током године, а пред сам откуп ревидира откупне цене и по потреби их повећава. Тако је 2022. откупна цена дувана константно повећавана услед промена цена репроматеријала, енергената за сушење дувана, као и повећања цене радне снаге.

Прошла година била је пуна изазова с обзиром да је лето било веома сушно, а рана јесен веома кишовита што је утицало на смањење квалитета и приноса дувана. Ипак, уз примену одговарајућих мера под будним оком стручњака из компаније ЈТИ, извучен је максимум, а компанија је одлучила додатно помогне својим кооперантима и исплати додатак у износу од 21 динар по сваком предатом килограму дувана без обзира на квалитет.

Иначе, у 2022. години ЈТИ је уговорио производњу са нешто мање од 300 произвођача на територији Срема, Мачве и Јужног Баната и имао просечни принос од око 1.800 килограма по хектару на нешто више од 1.900 уговорених хектара и откупљених више од 3.400 тона дувана. Поред економске одрживости производње дувана, ЈТИ води рачуна и о заштити животне средине. Редовно се организују обуке коопераната на тему безбедног радног окружења, примени еколошки прихватљивијих средстава за заштиту биља, као и о прикупљању и правилном одлагању амбалажног отпада од пестицида.

Srodni tekstovi

Оставите коментар