Произвођачи дувана: Изазовна година, али резултати задовољавајући

Аутор: Gdjakovic
130 посета

Сезона производње дувана ове године донела је бројне изазове због неповољних временских услова, али произвођачи, уз труд и подршку компанија, ипак успевају да одрже квалитет и принос на задовољавајућем нивоу.

У Лаћарку код Сремске Митровице окупили су се произвођачи дувана који сарађују са компанијом JTI, како би сумирали резултате године која је за нама. Иако је суша значајно утицала на квалитет рода, произвођачи су истакли да је сарадња са компанијом била кључна за превазилажење изазова.

Искусни произвођачи и добитници плакете за квалитет дувана сумирали су утиске за нови број Агробизнис магазина

Светлана Седлар

Светлана Седлар, дугогодишња произвођачица дувана, која се овим послом бави већ 24 године, истиче да је овогодишња сезона била изузетно захтевна због велике суше. Ипак, захваљујући систему за наводњавање који примењују већ 15 година, успели су да остваре стабилан принос и задрже добар квалитет.

„Производња дувана захтева пуну пажњу током целе године. Није довољно само узгајати, већ је потребно посветити се свим фазама — од заливања и брања до сортирања и припреме за пласман,“ наглашава Седлар.

Сарадњу са компанијом JTI започели су од самог почетка и узгајају искључиво сорту Вирџинија. „Упркос свим изазовима, заливање нам је омогућило стабилну производњу. Препоручујем свима који су спремни да уложе труд и рад да се окушају у овом послу,“ закључује она.

Илија Бајин

Илија Бајин из Голубинаца сматра да, иако је сезона била слабија у односу на прошлу годину, резултат није изостао. „Генерално, временски услови су били лошији, али трудили смо се да извучемо максимум и нисмо много заостали за прошлогодишњим приносима. Не можемо се жалити,“ истакао је Бајин.

Он посебно похваљује сарадњу са компанијом JTI. „Не знам како је код других компанија, али ми смо овде задовољни. Логистика је беспрекорна, а подршка агрономске службе је на високом нивоу. Због тога постигнемо и више него код других фирми.“

На питање о квалитету овогодишњег дувана, Бајин каже: „Квалитет није подбацио, упркос тешким условима. Временске прилике су биле изазов, али труд се исплатио.“

Љубинко Докић

Љубинко Докић из Кукујеваца, који се производњом дувана бави још од 2001. године, такође потврђује да су временски услови отежали сезону. „Година је била сушна, али имали смо среће што је наш терен добио бар једну кишу више од осталих. Наша земља је мало боља и то нам је помогло да одржимо квалитет,“ објашњава Докић.

Систем за наводњавање немају, већ, како он каже, раде „суво ратарење“. „Принос је био око 1.800 килограма у просеку, мањи него лане, али квалитет је изванредан. Дипломе говоре у прилог томе,“ закључује Докић.

У његовој породици, како наводи, петоро чланова ради на производњи, уз додатну помоћ сезонских радника.

Игор Ђурђевић

Игор Ђурђевић из Голубинаца, млади домаћин и успешан произвођач дувана, истакао је да је за успешну производњу најважнији труд. „Рецепт је једноставан – само радити. Терени су различити, али уз добру агротехнику и квалитетна ђубрива све је могуће,“ наводи Ђурђевић. Он обрађује 20 хектара и потврђује да је све теже пронаћи радну снагу.

„У последње време већи је проблем са радницима, па размишљамо да ангажујемо раднике из иностранства. Наш посао захтева 15 радника у сезони, а породица нас је петоро који стално радимо,“ објашњава Игор.

О зарадама у овој производњи каже: „По јутру се може зарадити око 700-800 евра, што на нивоу хектара износи око 1.200 евра.“

Дејан Вукадиновић

Дејан Вукадиновић из Јарка истакао је да му је систем за наводњавање ове године спасио производњу.

„Сезона није била сјајна због дуготрајног изостанка падавина, али први пут сам користио систем за наводњавање и резултати су били приметно бољи. Систем сам набавио уз помоћ компаније која нам обезбеђује финансирање са отплатом на пет до седам година. То је велико олакшање за произвођаче,“ објашњава Вукадиновић.

Он обрађује 25 хектара и успева да организује све послове уз помоћ својих радника. „Ово јесте напоран посао, али уз систематичан рад могу се постићи добри резултати. Сезона се завршава крајем октобра, а већ средином фебруара крећемо у нове припреме,“ закључује Вукадиновић.

Алексић Милосав

Алексић Милосав, произвођач дувана из Петловаче: „Ова година је била лошија од претходне због неповољних временских услова. Град нам је уништио око три хектара након првог брања. Покушао сам да спасем што се могло, али штета је била огромна. Нисам осигурао имање јер су цене осигурања драстично порасле, па сам све изгубио. На осталим парцелама ситуација је била боља, али су екстремне температуре од преко 40 степени додатно закомпликовале производњу.

Упркос томе, редовним заливањем и поштовањем препорука компаније с којом сарађујем, успео сам да сачувам квалитет. Већ четири године сарађујем с њима и задовољан сам подршком, посебно теренским консултацијама. Компанија нас је и ове године наградила за квалитет дувана, што ми пуно значи. Наставићу сарадњу, јер су поуздани и коректни.“

Квалитет рода и подршка произвођачима

Милан Бјеливук, главни технолог за производњу дувана у JTI-ју, нагласио је да је суша ове године значајно утицала на квалитет дувана, али да је компанија реаговала правовремено:

„Квалитет није био на највишем нивоу, али смо испратили произвођаче и одлуком менаџмента доделили додатну помоћ од 60 динара по килограму преданог дувана“, рекао је Бјеливук.

Произвођачи су добили и подршку у виду савета и обуке за оптимизацију трошкова производње, посебно у погледу радне снаге и горива.

Милан Бјеливук

Регенеративна пољопривреда и еколошке иницијативе

Компанија JTI истиче значај еколошке одговорности. „Пратимо светске трендове у регенеративној пољопривреди. Уградили смо соларне панеле, водимо рачуна о земљишту, анализирамо квалитет воде и штитимо природне ресурсе“, додао је Бјеливук.

Произвођачи су мотивисани да рециклирају амбалажу и улажу у инфраструктуру, што смањује еколошки отисак.

Изазови у производњи и очекивања за наредну годину

Иако је суша значајно смањила приносе, постигнут је договор о ценама за наредну годину, уз напомену да ће компанија наставити да прати тржишне услове и трошкове производње.

„Ми никада нећемо оставити наше произвођаче без подршке“, закључио је Бјеливук, изразивши оптимизам да ће следећа сезона донети боље резултате.

Уз континуирану подршку компаније и све већу примену еколошких стандарда, произвођачи дувана у Србији могу очекивати стабилнију и одрживију производњу у годинама које долазе.

Аутор: Горан Ђаковић

Srodni tekstovi