Зашто је опасан купусов мољац?

Аутор: draganadpetrovic
314 посета

Ова олигофагна штеточина напада биљке породице купусњача, наносећи највеће штете купусу и карфиолу. Презими у стадијуму лутке у кокону на скровитим местима, посебно у близини парцела на којима су претходне године биле купусњаче, или у стадијуму имага (одрасле јединке). Лептири имају предња крила смеђе боје и валовиту жуту шару на задњој ивици, док су задња крила са ресицама. Први лептири јављају се крајем априла. Јаја беличасто жућкасте боје женка полаже на наличје листова, појединачно или у мањим групама (2 – 4), претежно уз главне лисне нерве.

Илустрација: У зависности од поднебља развија се седам до осам генерација купусовог мољца током године

Ларве пролазе кроз четири развојна стадијума након чега прелазе у стадијум лутке. Зависно од поднебља развија и до седам, па и осам генерација током године. Штете наносе ларве хранећи се листовима купусњача. У каснијим фазама се убушују у главицу. На листовима купуса уочавају се отвори, “прозорчићи”. При јачем нападу може остати само главни лисни нерв. Лутке се могу уочити на наличју листова у белом мрежастом кокону.
Лет лептира купусовог мољца парати се феромонским клопкама. Визуелним прегледом биљака утврђује се присутво јаја, ларви, лутки. Хемијска контрола купусног мољца се односи на сузбијање ларви у циљу спречавања оштећања на листовима и убушивања у главице, уз примену регистрованих препарата. При примени хемијских препарата треба водити рачуна о развојној фази биљке, каренци препарата, максимално дозвољеном броју примене једног препарата током вегетације.

Илустрација: Ова штеточина је опасна по квалитет и род купуса

Значајне мере су и уклањање остатака купуса након бербе, сузбијање корова, као и примена плодореда. Бела слачица је биљка коју преферира купусов мољац, као и индијска слачица, па садњом неколико редова неке од ових биљака уз усев купуса може смањити напад мољца на биљке купуса или карфиола.

Бојана Карапанџић, дипл.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-zasto-je-opasan-kupusov-moljac/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар