Зашто је важно орање?

Аутор: draganadpetrovic
464 посета

Често се неке мере у пољопривреди обављају рутински а да се никада нисмо запитали, због чега се то тако ради. Једна од мера која се редовно спроводи је орање.

Орањем постижемо бољу припрему замљишта за уношење семена које се обавља на одређеној дубини што доводи до лакшег и бољег продирања корена у дубину из разлога што се тиме обезбеђује јача веза између земљишта и биљке и ефикасније снадбевање водом и хранивима.

Орање омогућава стварање и обнављање повољне структуре земљишта, подстицање билошке активности земљишта услед утицаја микроорганизама, бржу и већу инфилтрацију и задржавање воде што је посебно важно у сушним периодима.

Илустрација: Обрадом земљишта се стварају бољи услови за раст и развој усева

Орање омогућава бољи ваздушни режим и бољу размену кисеоника између земљишта и атмосфере, уништавање корова тако што се уносе у дубину из које не могу да никну, уношење ђубрива а некада и пестицида како би се постигла адекватна заштита.

Орање омогућава уношење биљних остатака ( стрњике, сламе, корова итд..) који се уношењем на веће дубине разлажу па се стимулише минерализација земљишта и стварање хумуса.

Орање омогућава сузбијање инсеката и глодара јер их на тај начин откривамо природним непријатељима као и дренирање и брже сушење влажаних земљишта.

И на крају обрадом земљишта се ствара повољан супстрат за животне активности биљака што се манифестује бољим растом и развојем, добрим изгледом усева, већим приносима и квалитетнијим производима.

Извор: https://pupoljak.rs/2023/10/28/razlozi-i-ciljevi-oranja/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар