Зашто Француска раније креће са вађењем и прерадом репе?

Аутор: draganadpetrovic
421 посета

Француске фабрике шећера раније ће ове године кренути у кампању прераде шећерне репе, а разлог су могућа енергетска ограничења које планира увести њихова влада, у случају да Русија прекине снабдијевање гасом, пише Ројтерс.Два највећа тамошња произвођача, Tereos i Cristal Union своје ће пећи упалити седам дана раније, односно око 10. септембра.

Прерада троши пуно гаса
Наиме, производња шећера једна је од највећих потрошача енергије, а тамошње фабрике које раде од средине септембра до почетка фебруара, јако су зависне о гасу.
„Постројења ће кренути раније с радом како не бисмо били активни током јануара и фебруара који су најхладнији и када постоје највећи ризици од редукције потрошње енергије“, изјавио извршни директор Cristal Uniona Xavier Astolfi.Француска премијерка Elisabeth Borne позвала је у понеђељак компаније да израде планове за уштеду енергије до сљедећег мјесеца, упозоравајући да ће оне бити прве на удару ако Француска буде морала рационализовати снабдиједавње плином и струјом.
„Још увијек не знамо у којој ће се мјери увести таква ограничења, али наша индустрија ради зими па све морамо предвиђети“, рекао је гласноговорник Tereosa.

Илустрација: Ратари који раније изваде шећерну репу добиће надокнаду због мањег приноса

Накнада за раније вађење
Комапније су ову одлуку донијеле након консултација с произвођачима шећерне репе, а они који крену с ранијим вађењем, добиће накнаду. Јер, логично, раније извађена репа даје мањи принос.Но, Astolfi је коментирао да радије бира нижи принос него да репа остане на пољима због затварања фабрика.

Француска је међу ТОП 10 свјетских узгајивача ове ратарске културе, а према подацима глобалне интернетске платформе за трговину, Tridge, у 2020. су произвели 26 милиона тона и чине 10,36 укупне глобалне производње

Посљедњих година биљеже пад у овом сектору. Наиме, у 2017. су произвели 46,3 милиона тона, након чега је услиједило смањење – на 39,91 мил.т (2018), 38,02 мил.т (2019), а онда у прошлој, 2020. дошло је до пада од готово 12 милиона тона.

Илустрација: Француска је међу 10 највећих узгајивача шећерне репе на свету

Треба напоменути и то да је француски Cristal union као један од три највећа прерађивача репе у ЕУ (укључујући и репу за етанол), још од 2016. године имао мањински сувласнички уђел од 17 посто у Viro фабрици шећера.

Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Zasto-Francuska-ranije-krece-sa-vadjenjem-i-preradom-repe/734013

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар