САВЕТ произвођачима јабуке због појаве болести

Аутор: Gdjakovic
375 посета

На подручју деловања РЦ Смедерево у засадима јабуке, крушке и дуње регистрована је појава симптома бактериозне пламењаче јабучастог воћа (Ерwиниа амyловора).

Бактериозна пламењача је најзначајнија бактериозна болест јабучастог воћа. Најчешце заражава јабуку, крушку, дуњу, мушмулу и глог, и уколико се не заустави може проузроковати штете и до 100%.

Овај патоген напада све биљне делове. Током вегетације посредством бактеријског ексудата и уз помоћ инсеката врло брзо се шири.

Нестабилно време, велика количина падавина током цветања, као и развучено цветање утицале су ове године на јачу појаву ове бактерије.

Фото: ПИС

Препорука произвођачима уколико имају симптоме ове болести у воћњацима је да примене следеће мере заштите:

• Уклонити све заражене гране и гранчице, тако да рез буде 30 цм у здраво ткиво

• У дану када се изводи уклањање заражених биљних делова време мора бити сунчано и суво као и у наредних 48 сати, не сме бити падавина како би се биљке осушиле, да не би дошло до ширења бактерије

• Приликом сечења заражене делове треба пажљиво уклањати, по могућству пре реза ставити у пвц вреће, да би се отклонила могућност додиривања са здравим биљним деловима

• Пре сваког реза, неопходно је алат за орезивање потапати у дезинфекционо средство (10 % раствор натријум хипохлорита или 70 % раствор етил алкохола)

• Радници који орезују треба да имају рукавице и да пре сваког реза дезинфикују руке

• Одсечене биљне делове треба одлагати у приколице са високим страницама да не би дошло до додиривања заражених и здравих биљних делова

• Ране на биљкама од резова, неопходно је дезинфиковати са 3% раствором бакарног препарата

• Водити рачуна да се приликом орезивања не стварају нове ране на биљкама

• Уклоњене заражене биљне делове обавезно треба спалити

• У зараженим воћњацима ограничава се кретање људи и машина за рад и спроводи се дезинфекција обуће, одеће и алата

• У зараженим воћњацима неопходно је сузбијање инсеката који преносе заразе . Заражене биљке је потребно обележити и након 7 односно 14 дана поново прегледати.

• У случајевима јаких инфекција, када наступа пропадање читавог стабла, потребно је та стабла искрчити и запалити изван воћњака.

ИЗВОР:

http://www.pisvojvodina.com/RegionSD/Lists/Posts/Post.aspx?ID=238

Srodni tekstovi

Оставите коментар