Заштита малињака после бербе

Аутор: draganadpetrovic
574 посета

Малину напада велики број штеточина, проузроковача болести, корови. Из тог разлога, потребно је предузети мере заштите које спречавају појаву болести и обезбеђују здрав и квалитетан род. Нега и заштита засада малине после бербе од изузетне је важности, јер од тога зависи здравље и родни капацитет малињака наредне сезоне.

Зато мере заштите малињака треба почети у овој години, а наставити на пролеће следеће године.Након завршене бербе битно је наставити са агротехничким и хемијским мерама како би се обезбедио родни капацитет за наредну годину и продужио животни век засада.Нега у малињацима након бербе подразумева:

  • 1.резидбу изданака, родних стабала који су донели род ове године
  • 2.уклањање и уништавање орезаних изданака
  • 3.резидбу и проређивање летораста који су остављени за наредну годину
  • 4.наводњавање
  • 5.примена хемијских мера заштите са циљем сузбијања штетних организама.

Двогодишњи изданци који су донели род су у фази сушења, док су млади изданци у порасту. Након завршене бербе, потребно је да се стари изданци исеку до основе, али је препорука да се не износе одмах из малињака, како би у наредном периоду, уколико наступи период са високим температурама, служили као засена младим изданцима. Оптимално је да се по дужном метру шпалира одабере око 10 здравих, добро формираних изданака.

Илустрација: Након завршене бербе, потребно је да се стари изданци исеку до основе

Оболеле и оштећене изданке са галама од малинине мушице галице или прекомерно разгранате изданке треба орезати до основе и уклонити, водећи рачуна о равномерном склопу изданака. Они се привремено везују у шпалир, због боље инсолације и апликације хемијских средстава. Са циљем заштите од патогена: љубичасте пегавости изданака малине и смеђе пегавости листа малине, препоручује се примена неког од фунгицида:активне материје аzoksistrobin+difenokonazol у дози 0,75л/ха или tebukonazol у дози л0,75кг/ха. Уколико се утврди напад ериофидне гриње листа малине и обичног паучинара (прегледом листова уоче симптоми) потребно је да се изврши третман неким од регистрованих акарицида:активне материје abamektin у дози 0,075-0,1% или bifenazat 0,2-0,375л/ха.

Такође, уколико се прегледом малињака региструје присуство биљних ваши или малинине мушице изданка, препоручује се примена неког од инсектицида: lambda-cihalotrin у дози 0,2-0,3л/ха или deltametrin у дози 0,125л/ха. Крајем октобра у малињаку је потребно наставити са превентивом и то применом неких од препарата на бази бакра, који сузбија презимљавајуће облике болести.Корови у малињацима сузбијају се применом механичких и хемијских мера или комбинацијом истих.Механичке мере подразумевају примену различитих агротехничких мера:

  • плевљење и окопавање у реду
  • плитко орање
  • дрљање
  • кошење и фрезирање између редова (по потреби).

Илустрација: Нега малињака после бербе је неопходна због родности наредне године

Поред плевљења, окопавања и фрезирања, најчешће је потребна и употреба одговарајућег хербицида (са чијом употребом треба бити опрезан и уз обавезну консултацију са стручним лицем).У малињацима , пре свега са аспекта заштите биља, даје се предност обради земљишта током читаве године у односу на кошење или уништавање корова хербицидима.На јесен је неопходна обрада земљишта са истовременин уносом минералних или органских ђубрива.

саветодавац заштите биља ПССС Нови Пазар Светлана Шућевић

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

Srodni tekstovi

Оставите коментар