Врање домаћин 4. Међународног сајма лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива

Аутор: Gdjakovic
298 посета

У Врању је свечано отворен 4. Међународни сајам лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива, који се данас и сутра одржава на централном шеталишту.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић поздравио је присутне и истакао да је ова сајамска манифестација прилика за промоцију здравих природних производа, али и могућност за излазак из локалних оквира пословања и проналска места на тржишту.

“Из Врања се данас шаље предивна слика презентације производа из природе. Производња лековитог, зачинског и украсног биља, пчелињих производа и гљива се све више развија. Због тога је важно да се произвођачи мотивишу у смеру унапређења ове врсте производње. Град Врање подржава сваку врсту иницијативе која омогућава унапређење пољопривредне производње. Бројним субвенцијама из буџета града помаже се регистрованим пољопривредним произвођачима и предузимају активности на повезивању произвођача и ресорних министарстава у циљу добијања различитих врста помоћи. Такав тренд ће бити настављен и у наредном периоду, јер је развој пољопривреде у свим областима од суштинског значаја за развој читавог Пчињског округа“, истакао је Миленковић.

Сајам је отворила Ивана Поповић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

,,Веома ми је драго што сте овом манифестацијом истакли значај лековитог и зачинског биља, јер је то грана пољопривреде на којој би требало да се поради у будућем периоду много више него до сада, јер Србија има много потенцијала у овој области. Надам се да ће управо ова манифестација мотивисати наше пољопривреднике да виде колико је могућности у овој сфери“, истакла је Поповићева.

На отварању су говорили и др Дејан Стојковић са Института за биолошка истраживања ,,Синиша Станковић“ из Београда и Надица Стошић, програмска менаџерка невладине организације ,,Spirit of America“.

У културном делу програма наступиле су ученице ОШ ,,Јован Јовановић Змај“ са Весном Продановић, професорком српског језика и књижевности, оркестар Ненада и Стефана Младеновића и кларинетиста, Есад Јашаревић.

Покровитељ Међународног сајма лековитог, зачинског, украсног биља, пчелињих производа и гљива, је Град Врање.

Извор: фото, текст https://vranjskaplustv.rs/2023/06/03/otvoren-4-medjunarodni-sajam-lekovitog-zacinskog-ukrasnog-bilja-pcelinjih-proizvoda-i-gljiva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар