Закуп државног земљишта: Ко не испуни обавезе, уговор се раскида

Аутор: draganadpetrovic
784 посета

Изменама Закона о пољопривредном земљишту пре шест година инвеститорима је омогућено да закупе државне парцеле на 30 година, уз обавезу да у року од три године уложе најмање 500.000 евра и запосле нове раднике. До сада је по том основу потписано 20 уговора, а због неиспуњења обавеза раскинуто је шест. И то са компанијама „Јакума“, „Микротри“, „Агроноваков“, „Андекс“ и „Јајлафилиз“ и винаријом „Левач“.Када су одлучиле да производе вино, сестре Алексић из Врања грожђе су откупљивале од коопераната у Пчињском округу. Од пре три године подижу сопствене засаде на земљишту узетом у закуп.
„Површина је 60 хектара, при чему је 20 хектара посађено у пролеће, а преосталих 20 смо садњу завршили 2019. Ово је дугорочни закуп на 30 година, где смо поред улагања у виноград и подизања засада имали обавезу да запослимо 13 нових радника и инвестирамо у производњу 500.000 евра мимо улагања у виноград“, каже Маја Алексић Илић, сувласница винарије „Алексић“.

Илустрација: Закуп земљишта за подизање винограда

Уз обавезу да у објекте и опрему уложи скоро четири милиона евра и запосли 12 радника, фарма свиња за узгој генетског материјала у околини Сомбора добила је у дугорочан закуп око 400 хектара државних ораница.

„У овом тренутку смо потрошили више пара него што смо обећали, много више радника смо примили него што смо обећали и наравно у земљиште нисмо посадили камиле, него житарице да користимо за наше гице“, каже Роналд Холо, власник фарме свиња.

Каже да су донели најбољу генетику у Србији, довели страног партнера који је број један у свету и који су једина генетска кућа у Србији која је дошла да учествује као партнер у пројекту.

Инвестиционе планове до сада је испунило 14 компанија. Шест уговора о дугорочном закупу је раскинуто.

„Поред министарства постоје и четири независне ревизорске куће које контролишу финансијске извештаје, да ли је дошло до реализације инвестиције на лицу места и те две ствари када се подударе у позитивном смислу сматра се да је инвестиција успешно реализована“, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Илустрација: Министарство пољопривреде и четири ревизорске куће контролишу поштовање уговора

Према његовим речима, уколико било која од тих институција каже да ово није у складу са бизнис планом и одлуком Владе, раскида се уговор, враћа се земљиште у масу државног пољопривредног земљишта и мора да се надокнади штета од стране инвеститора који није поступао у складу са својим бизнис планом.

У време доношења Закона о пољопривредном земљишту спекулисало се да се мења због немачког „Тениса“, који је требало да отвори неколико фарми.

„Тенис је одложио своју инвестицију, неће бити реализације. То земљиште је дато у закуп по годишњем програму издавања у закуп и то у овом тренутку није тема због афричке куге свиња и заустављања свих инвестиција од стране Тениса“, каже Недимовић.

Иако у протеклих годину дана нису расписивани конкурси, захтеви за дугорочни закуп, каже министар, стално пристижу из свих крајева земље.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4475327/drzavno-zemljiste-zakup-parcele-raskidi-ugovori.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар