Драгачевци нашли решење за сушу

Аутор: draganadpetrovic
801 посета

Ове године време није ишло наруку пољопривредницима – од мраза, преко града, до суше и несташице воде. Воћари Драгачева прошли су боље од већине, јер су пре неколико година уложили у акумулацију.Захваљујући акумулацији, Драгачевци су, упркос врелини, сачували јабуке. За сада засаде наводњавају из цистерне, али и то планирају да промене.
„Хиљаду и по тона, за наше потребе, за неку површину два и по хектара, сасвим довољно. Још није све скоцкано, треба да развучемо црева, која су већ набављена, али само временски не стижемо, за следећу сезону ће бити урађено“, каже воћар из Горачића Мирко Суруџић.

Даљинско наводњавање осмислио је њихов комшија.

Илустрација: Спасили род у воћњацима/ Фото: Pixabay

„Где има сигнала мобилне мреже, можеш да пустиш да залива, јер имаш и повратну информацију да ли је пумпа – ево је повратна информација, пумпа је укључена“, објашњава Милорад Раковић.

После прављења мале акумулације, хтео је да направи и већу на пола хектара, али када је 2006. године покушао да од „Србијавода“ добије сагласност, одговорили су му да имају ценовник само за сплавове. Каже да је сада то питање у надлежности државе, а он још чува урађене планове.

„Воде има довољно у зимском периоду у тој реци, у том потоку. Међутим, сад нема воде ни кап, јер пресушује, та вода пресушује. Значи отишла је вода у Црно море, а сада одавде мештани иду цистернама десет километара за воду“, каже Раковић.

Изградњом акумулација чува се и природа, поготово у сушном периоду, тврде Драгачевци. Надају се да са кишним периодом неће поново отпловити дугорочно решење за еколошки исправно коришћење водних ресурса.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4491465/dragacevo-voce-susa-akumulacija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар