Грожђе преродило у српској Тоскани

Аутор: draganadpetrovic
263 посета

Велика суша која је овог лета погодила повртаре и воћаре у Србији је прилично оштетила род малина и шљива, али подуг период без падавина погодовао је виновој лози. Гроздови пристигли на бербу у Тополи, српској Тоскани, достигли завидну тежину, крупноћу и квалитет, пише агенција Рина.

У виноградима се тако могу пронаћи примерци који својом величином надмашују просек.

– Ова година је била тешка за пољопривреднике, суша, мањак падавина, било је и града у пар наврата. Ипак грожђе је добро изнело за ову сезону, квалитет бобица је добар, имају довољно шећера а богами и крупне су. Почели смо са бербом и до сада сам нашао неколико гроздова који су доста тежи од просека. Један грозд вкторије – беле сорте грожђа тежак је 1.800 грама и то је тренутни рекордер, док сам убрао и неколико гроздова хамбурга који су прешли 1.500 грама, а просечна тежина грозда је око 700 грама – каже Бојан Ристић из Доње Трнаве.

Илустрација: Гроздови и по 2 килограма

Овај домаћин винову лозу гаји из хобија, али како каже планира да прошири свој засад који се сада простире на површини од 10 ари.

– Поред викторије и хамбурга гајим још и сорте прокупац, италију, афус – али и тамјанику. Значајне количине прерадимо у вино које углавном поклоним рођацима и пријатељима. Овај засад сам подигао на наговор мог побратима Аце, али у будућности планирам да посадим још чокота уз наду да ће ситуација у виноградарству бити боља – истиче Ристић.

Побрђе Опленца изузетно је погодно за виноградство, стога је приметан све већи број младих који се одлучују да посаде винову лозу и оформе домаће винарије, где раде по рецептурама својих предака.

Извор: https://24sedam.rs/biznis/agrar/161856/i-pored-suse-rodilo-u-topoli-grozdovi-od-dva-kilograma-foto/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар