Град све уништава, а ратари у Житишту нису искористили бесплатно осигурање

Аутор: draganadpetrovic
520 посета

Општина Житиште је финансирала премију осигурања до 20 хектара кукуруза и сунцокрета по једном газдинству. И поред тога што је ратарима све било бесплатно, остало је неискоришћено осигурање за око 600 хектара.Драган Пушара из села Међа гаји кукуруз и сунцокрет на десет хектара. За сада је његов атар заобилазило невреме, али је и поред тога одлучио да осигура усеве, посебно јер је Општина обезбедила новац да покрије премију осигурања.
„У случају штете од непогода нико није на добитку, али се штета колико-толико умањи и ублажи. Ја сам ову понуду прихватио без размишљања. Мислим да свако ко није прихватио грдно греши у сваком случају“, каже Драган Пушара.

Илустрација: Осигурање кукуруза омогућава миран сан пољопривредницима/ Фото: Pixabay

У акцији бесплатног осигуравања кукуруза и сунцокрета на територији општине Житиште укључило се 227 газдинстава, а осигурано је 1.277 хектара. Иако је све било бесплатно, а једина обавеза да се попуни захтев, пољопривредници нису искористили комплетан предвиђени износ.

„Ми смо ове године планирали око четири милиона динара у буџету за ту намену, искористили смо око 2,7 милиона. Значи било је простора за још неких 1,3 милиона, што је још отприлике пола од онога што смо осигурали. Међутим, није било заинтересованих пољопривредника“, истакао је Ђорђе Жужа, заменик председника Општине Житиште.

Илустрација: Не може се само гледати у небо/ Фото: Pixabay

Осигуравајуће куће наводе да је и даље веома низак проценат осигурања у пољопривреди и у зависности од региона, 12 до 15 одсто газдинстава осигурава усеве и имовину.

Указују и на климатске промене, јер непогоде почињу све раније, а градоносних облака има до октобра.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4454127/zitiste-osiguranje-usevi.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар