Шта је ериофидна гриња листа малине?

Аутор: draganadpetrovic
804 посета

Последњих година велики и озбиљан проблем у производњи малина представља ериофидна гриња малине Phyllocoptes gracilis. Ова група гриња Eriophida знатно је ситнија од паучинара. Као домаћини подобни су дивље и питоме врсте малине, купине и поједини хибриди јагодастог воћа.
Малинина гриња има две морфолошки различите форме, презимљујућу и летњу. Одрасле женке презимљавају у колонијама у пазуху пупољака око љуспастих листића. На наличју листа током вегетационог периода, гриња образује више генерација и на листу се може наћи у свим развојним стадијумима, од краја априла до краја новембра. Активирајући температурни минимум за зимујуће женке је 110С, где са отварањем пупољака мигрирају на лисне петељке и наличје развијених листова на двогодишњим изданцима. Након потпуног развијања ових листова, гриње мигрирају на листове једногодишњих изданака најчешће првом половином јула. Миграција ериофидних гриња током лета дешава се уз помоћ ветра и летећих инсеката. По томе најоптималнији рокови сузбијања су период након завршетка миграције зимујућих женки на младе листове двогодишњих изданака до пред цветање малине, половина – крај априла до половине маја, јер је свака година специфична.

Илустрација: први симптоми болести виде се на листу/ Фото: Pixabay

Оштећења од ериофидних гриња манифестују се у виду промена на листовима, у почетку исхране то су светлозелене мрље, које се касније шире, захватају велики део лисне површине и добијају светлозелену до жуту боју. Карактеристично је подизање лица листа у виду мехурова и губљење маљавости на наличју листа при јачем нападу гриња. Млади листови се коврџају, а вршни избојци се суше. Слично жутило листова се често меша са симптомима виросних обољења и изостане употреба хемијских препарата и заштите. Често на овакав начин погрешно доношење дијагнозе може довести до превременог уништења засада.
Најсвеобухватнији приступ за исправно сузбијање се постиже праћењем временских прилика и активације гриња после зимског мировања. У том периоду потребно је применити средства на бази минералног уља или већ готове искомбиноване препарате минералног уља са бакарним фунгицидима. Касније, током пролећа потребно је применити типичне акарициде који ефикасно делују на јаја, ларве и нимфе и спречавају метаморфозу. Ови препарати се примењују и по завршеној берби.

Илустрација: Препарати се примењују и по завршетку бербе/ Фото: Pixabay

Eriophida гриња плода малине Phyllcoptes esyggi, доводи код нападнутих плодова да оштећени плодови остају местимично бели, не сазревају и деформишу се при врховима. Са кретањем вегетације штеточина мигрира на лишће, потом цветове и плодове у формирању. Има више генерација годишње, размножава се брзо, посебно по сувом и топлом времену као што је ове године, све до појаве јесењих хладних ноћи. Сузбијање спроводити акарицидима када су ластари дужине 10 цм и то пред цветање.

Мирјана Петровић, маст.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-sta-je-eriofidna-grinja-lista-maline/

Srodni tekstovi

Оставите коментар