Цена малине 400 динара а род „преполовљен“ каже малинар Добривоје Радовић

Аутор: Gdjakovic
112 посета

Род малина је, због временских неприлика, до сада преполовљен у односу на прошлу годину и максимално се може очекивати 25.000-30.000 тона ако не буде више града до бербе, рекао је данас председник Удружења произвођача малина Добривоје Радовић.

Он је за Бету рекао да су у последња два дана град и бујичне поплаве оштетили око 15 одсто рода, а да ће, због ниске цене, изостанка агротехничких мера и априлског мраза род на појединим парцелама бити мањи од 40 одсто до 70 одсто.
„Невреме, праћено градом, чак у појединим местима и величине лешника, захватило је у претходна два дана Ивањицу, Ариље, Пожегу, Алексинац, Аранђеловац и Лесковац. У појединим деловима земље малине не би спасила чак ни заштитне мреже јер би од тежине леда попуцале“, рекао је Радовић. Истакао је да је прошле године произведно око 55.000 тона малина и са залихама од 2022. године извезена је скоро целокупна колицина од око 65.000 тона, а остала је мања колицина прерађевина. Радовић је рекао да ће минимална аконтна откупна цена за овогодишњи род бити 400 динара за килограм.

Штете и у Републици Српској

Драгоја Дојчиновић, председник Удружења воћара Републике Српске каже да ћемо ове године сигурно имати мањи род и до 40, а у неким крајевима и више. – Због појаве суперћелијске олује код малина, јабука, крушака, шљива, имаћемо доста умањен род на свим подручјима које је задесила снажна олуја праћена градом. Додатни проблем је што се та стабла неће опоравити ни за три године – сматра Дојчиновић. Додаје да су бројни воћари због промене климе и одустали од производње крушке.

Сада су се многи преусмерили на ратарску производњу или су засадили јабуку и брескву – каже Дојчиновић и додаје да ћемо крушку вероватно јести из увоза из Чилеа, Аргентине Истиче да је и род малине умањен и до 30 одсто у читавој Српској – од Теслића па до Подриња и Сребренице. Драган Врховац, воћар из Прњавора каже да мали произвођачи на мало тога могу утицати, како каже, остаје им само да се боре и моле да их послуже добро време и да дођу до следеће године.

У воћарству се дешава нешто што није до сада било случај, присутно је масовно опадање плодова воћа, и код крушке и код јабуке. Крај је маја, већ су формирани здрави плодови, и поред тога само опадају и где је воћњак у кондицији и где није – објашњава Врховац и додаје да држе под контролом ствари колико могу, али да немају решење за климатске промене. Метеоролог Анђелко Савић каже да су мразеви у пролеће узели свој данак и причинили штету.

– Појава мраза и снега усред периода када је увелико почела активна вегетација, засигурно је довела до појава штета на воћу и ратарским културама. Тамо где није примењена адекватна мера односно заштита, причињена је и већа штета на пољопривредним и ратарским културама. Касни пролећни мразеви и нису тако ретка појава у БиХ и често изазову велике штете на пољопривредним и ратарским културама – објаснио је Анђелко.

Извор: Новости, Бета

Srodni tekstovi

1 коментар

child porn 25. мај 2024. - 22:29 Одговори

Оставите коментар