Хоће ли и грожђе поранити и каква су очекивања?

Аутор: draganadpetrovic
75 посета

За чаробну капљицу власници херцеговачких винограда од давнина имају рецепт, као и међународно признаје будући да извоз вина из године у годину расте, а веома су задовољни и тренутним приликама у сезони.

Агроном у фирми “Агрофин”, која управља са више од 120 хектара винограда, Бранко Анђелић каже да је ове године вегетација кренула раније, а самим тим и сваки посао у пољопривредним пространствима на југу Српске.

– Берба ће сигурно почети 15 дана раније у односу на претходне године. Очекујем да већ средином августа крене берба сорте шардоне, која прва сазријева, док би све остале за бербу требало да стигну након 1. септембра. Ситуација је, када је ријеч о здравственом стању плодова, задовољавајућа. Бобице су у фази затварања, ускоро ће почети да “шара” након чега више не би требало да буде опасности од болести – рекао је Анђелић.

Илустрација: Процена је да ће бело грожђе бити зрело већ половином јула

Он је додао да је о приносима и квалитету још рано говорити, али да очекују да сезона буде стандардно добра.

– Задовољни смо како је грожђе, народски речено, понијело, односно број гроздова по чокоту је добар тако да, ако овако остане, и приноси ће бити добри. Увјерен сам да ћемо постићи и добар квалитет, за који нам требају сунчани дани – навео је он.

Анђелић је додао да се у виноградима ради пуном паром.

– У току је заштита од пепелнице и племењаче како би био сачуван и лист и грозд, ради се закидање винове лозе, кошење траве, плитка обрада земљишта и слично – рекао је Анђелић наводећи да су у виноградима које надгледа најзаступљеније сорте вранац, мерло, каберне и жилавка.

Виноградима на западу Српске све чешћа пријетња су градоносни облаци, који у великој мјери могу умањити овогодишње приносе и квалитет.

Власник винарије “Јунгић” Жељко Јунгић каже да је прерано говорити о могућем исходу сезоне јер не знају да ли ће их временске прилике послужити.

– Претрпјели смо протеклих дана јаче невријеме праћено градом, који је од почетка љета често у нашој регији, па је неизвјесно све до саме бербе шта ће и како ће бити. За сада на чокотима има фино гроздова и надамо се да ће тако и остати. Појава града све може угрозити јер бобице усљед отежања пуцају, повећава се потенцијал за развој болести, што умањује и род и квалитет – рекао је Јунгић.

Додао је да, попут колега у Херцеговини, прижељкују много сунца у наредна два мјесеца, док не крену у бербу.

– Нама за грожђе више кише не треба, превише је влаге, због чега смо имали и нападе племењаче коју је тешко зауставити, нарочито током кишних дана – појаснио је Јунгић.

Илустрација: Још је рано говорити о приносима и квалитету

Наводњавање

Бранко Анђелић каже да је обилна киша, која је протекле седмице пала у Херцеговини, одгодила наводњавање винограда.

– Да није било те кише, када је пало око 70 литара по метру квадратном у Требињу, за десетак дана бисмо морали кренути са наводњавањем. Међутим, за сада смо мирни. Надамо се бар још једној јачој киши у јулу и августу како бисмо прошли без наводњавања винограда – рекао је Анђелић, преноси Глас Српске.

Извор: https://srpskainfo.com/berba-ce-sigurno-poceti-15-dana-ranije-vinari-u-srpskoj-ocekuju-standardno-dobru-sezonu/

Srodni tekstovi

Оставите коментар