Тајне успешне резидбе шљиве: Савети стручњака за здрав и родан воћњак

Аутор: Gdjakovic
73 посета

Крај јесени и почетак зиме представљају време када воћари започињу једну од најважнијих агротехничких мера – резидбу. Овим поступком формира се узгојни облик стабла, пројектује будући род и уклањају болесне гране и водопије. Резидба има кључну улогу у одржавању здравља воћњака и постизању високог приноса.

Тог децембарског јутра, иако је промењиво време и блага киша успорила радове, Милан Петровић, саветодавац из Пољопривредне стручне службе у Крушевцу, указао је на кључне кораке у правилној резидби шљиве.

„Резидба се не обавља по киши, јер је ризик од инфекције на пресецима грана већи, а резачи могу да се прехладе. Најважније је да стабло буде у фази зимског мировања и да је лишће у потпуности опало“, објашњава Петровић.

Први корак је уклањање заражених и поломљених грана. „Гледамо да све што је оштећено или заражено одмах уклонимо. Такође, одстрањујемо једногодишње прирасте који расту ка унутрашњости крошње како бисмо омогућили бољу циркулацију ваздуха и приступ заштитним препаратима“, додаје он.

Водопије, снажни изданци који расту вертикално, такође се уклањају. „Они само црпе хранљиве материје из стабла, а ретко дају плодове“, наглашава Петровић.

Једногодишњи прирасти који расту ка споља се скраћују на две трећине или половину дужине, у зависности од оптерећења стабла. „Ако грана расте под оштрим углом, уклањамо је до основе и тежимо да гране ширимо ка споља ради бољег облика крошње“, саветује Петровић.

Правилно изведена резидба доприноси бољој проветрености и осунчаности крошње, што смањује ризик од појаве болести и штеточина. „Отварање унутрашњости крошње омогућава да заштитни препарати равномерно допру до свих делова стабла, чиме се обезбеђује њихова ефикасност“, додаје Петровић.

Након резидбе, стручњаци препоручују заштиту стабала препаратима на бази бакра и уклањање свих одсечених грана са парцеле. Ово спречава ширење болести и штеточина које могу презимети у остављеном материјалу.

У Расинском округу резидба шљиве је већ увелико почела и углавном се завршава до марта. Воћари који прате препоруке стручњака могу очекивати здраве и добро развијене воћњаке, спремне за нову сезону.

Извор: Прва ТВ

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар