Српско вино светске класе

Аутор: draganadpetrovic
112 посета

Високе температуре погодују грожђу, па виноградари кажу да ће ове године раније започети бербу. За сад је грожђе у јужном Банату доброг квалитета, а ако у наредних месец дана не буде обилнијих киша, и род ће бити рекордан.

Стевица Деђански у свом винограду на пет хектара очекује око 40 тона грожђа. Узгаја 4 сорте од којих ће добити око 20.000 литара белог и црног вина. Каже да ће ове године због изузетно топлог лета бити најранија берба и да ће почети већ крајем августа.

– Битно је да има шећера, али важна је и киселина и зато треба одабрати прави моменат за бербу да би се све добро избалансирало. Од квалитета грожђа зависи и квалитет вина и јако је битно одредити прави моменат за бербу. Неки се уплаше и крену раније, па немају довољно шећера, а неки сачекају, па закасне са бербом и зато све то треба препустити струци – сматра Стевица Деђански, винар.

Илустрација: Грожђу прија топло време

У винарији имају просторију за одлежавање вина у којој је температура увек око 17 степени и све што се ради мора се почети и завршити у право време да би се добило квалитетно пиће које ће бити по укусу потрошача.

– Веома је битно да се све ради са много љубави и уз реч стручних технолога. Ми сарађујемо са једним технологом из Вршца, а имамо и једног из Италије са којим сарађујемо на производњи доброг вина – објашњава Владимир Бајић, винар-подрумар.

У вршачком виногорју истичу да све што произведу продају на домаћем тржишту и твдре да су домаћа вина по квалитету у рангу са иностарним најбољим винима.

– Налазимо се испод Гудуричког врха који је највиши врх у Војводини и вршачко виногорје је најбоље у Србији. Овде је добра клима и кошава која стално дува, тако да су по мени зато сва вина изузетно квалитетна и слатка пре свега – наводи Марија Деђански, власница винарије.

Винаре радује што се променила и свест потрошача у Србији и што савке године има све више оних који купују њихове производе, а можда је то и зато што је све већа понуда квалитетних домаћих вина.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4419376/stevica-pravi-vino-koje-bez-problema-parira-stranim-uzgaja-4-sorte-grozdja-zbog-prinosa-na-svojim-parcelama-zadovoljno-trlja-ruke

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар