Никад не би веровали колика је зарада била на боровницама прошле године

Аутор: draganadpetrovic
311 посета

Више од 33 милиона евра била је зарада од извоза боровнице током прошле године. Упркос тешкој сезони и рекламацијама купаца, па чак и враћања камиона, ван Србије изашло је око 6.000 тона овог бобичастог воћа.

Рекорд је прошле сезоне оборен, међутим, ни произвођачи ни трговци не мисле да је пред боровницама светла будућност.

Да се боровница полако пење на лествици извозних адута наше земље, могло би да посведочи статистички податак да је током 2022. године извезено око 5.000 тона. Годину дана касније, једна тона више отпутовала је на друга тржишта. Стручњаци кажу да постоји тенденција раста.

– Србија губи позиције код неких производа код којих нисмо били увозно зависни, што је непримерена ситуација сходно потенцијалима наше привреде – сматра агроекономиста Жарко Галетин.

– Малина је на светском тржишту препозната, али експанзију доживљава боровница, и она би могла у неком средњорочном периоду да постане један од извозних адута.

Илустрација: Прошле године извезли смо рекордних 6.000 тона овог воћа

Према његовим предвиђањима, боровница вероватно неће бити на истом финансијском нивоу као малина, нити ће одмах спасити спољно-трговински биланс, али ће свакако поспешити резултат.

Овакав оптимизам, не влада међу онима без којих боровнице не би ни било. Како каже произвођач Лазар Миловановић из Крагујевца, принос у 2023. на његовом имању био је солидан, али зарада није сјајна. Од пет тона овог воћа, 1.000 килограма продао је хладњачарима, још толико продаје по поруџбини за 600 динара по килограму, а остатак се налази у његовој хладњачи.

– Откупна цена спушта се из недеље у недељу. Лане смо почели са шест евра по килограму, што је реално, па смо на сваких недељу дана снижавали да би смо стигли до три евра. Не исплати се по тој цени брати боровнице, јер берачи неће да раде за мање од евро и по по сату – искрен је Миловановић.

Трговац Јанко Јефтић каже да српска боровница заузима мали део тржишта у прозору између Шпаније и Пољске, али да се он све више затвара. Русија више није предмет интересовања, јер Грузија са својим производима стиже недељу дана пре Србије и заузима јој место. Европско тло и даље има потрошњу, али лакше је било боровницу продати у доба „короне“ него сада.

– Да постоји задовољство откупном ценом, не би све више засада било оглашено за продају – отворен је Јефтић.

– Почне се са 800 динара по килограму, заврши са испод 300. Осим тога, извозници су незадовољни, јер се квалитет воћа изгубио. Мало ко је зарадио прошле године. Ја сам имао врхунску робу, а ипак су ми је рекламирали. Знам да је од различитих произвођача десетак камиона било враћено.

Велика је конкуренција у Европи када је реч о гајењу боровница. Како каже Јефтић, засади у Србији су такви да захтевају увек велико улагање. Мали број произвођача на крају буде на нули, а када се буде смањила понуда, тек тада ће онима који остану бити боље.

Према речима трговца боровницама Јанка Јефтића, прохтеви супермаркета су све већи. Квалитет јер тешко задовољити јер траже испоруку овог бобичастог воћа током целе године. Нема много фирми које то могу, и нису поуздани. Тако се догоди да цену спусте науштрб квалитета.

Илустрација: Плаво злато је је експанзији у Србији а наша боровница међу квалитетнијим на тржишту

ПРЕДВИЂАЊА НЕЗАХВАЛНА

Предвиђања за сезону пред нама су незахвална. Према речима боровничара, све зависи од временских услова. Тренутне температуре не иду наруку, јер пупољци могу да се отворе, па рани мраз све да уништи.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4349086/srbija-prihodovala-33-miliona-evra-evo-i-od-cega-izvoz-ovog-voca-doneo-dosta-novca-zadnjih-godina-opsta-ekspanzija

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар