Савети стручњака: Како се изборити са штеточинама у засадима леске?

Аутор: draganadpetrovic
741 посета

Узгајивачеи лешника ових дана имају пуне руке посла. Проверавају засаде пред јесењу бербу и боре се са штеточинама које нападају леску. Kако би се лакше изборили са овим напастима дајемо вам савете стручњака које мере је најбоље предузети у овом тренутку

Кикинда
На подручју деловања РЦ Кикинда засади леске се налазе у фази сазревања плода.
Визуелним прегледом засада леске на локалитету Кикинда регистрован је висок интензитет напада штетних стеница. Прегледом плода и листа леске регистровано је присуство различитих развојних стадијума браон мраморасте стенице (Halyomorpha halys) и зелене повртне стенице (Nezara viidula).Браон мрамораста стеница је изразито инвазивна и полифагна врста, а тренутно у засадима леске доминирају старији ларвени ступњеви штеточине. Као последица исхране ларви и адулта образују се смежурани и плутасти плодови неправилног облика, при чему висина штете и симптоми оштећења првенствено зависе од момента напада стенице и фазе развоја леске. С обзиром да се касне сорте леске још увек налазе у осетљивим фазама развоја, произвођачима се препоручује преглед засада и спровођење хемијског третмана уколико установе присуство штетних стеница. Препоручује се примена инсектицида:

  • Karate zeon; Kozak (lambda-cihalotrin) 0,2 л/ха (каренца 7 дана)
    Због високих дневних температура ваздуха хемијске третмане треба спроводити или у раним јутарњим или у касним вечерњим часовима.
Илустрација: Примећен висок ниво штетних стеница/ Фото: Pixabay

Бачка Топола
На подручју деловања РЦ Бачка Топола засади леске налазе се у фази развоја плода.Визуелним прегледима засада леске регистрован је значајан ниво присуство свих стадијума развоја инвазивне врсте, браон мраморасте стенице (Haliomorpha halys).Тренутно присутне временске прилике са изразито високим температурама, које се прогнозирају и за наредни период, погодоваће развоју овог штетног организма.
Штете настале од браон мраморасте стенице умногоме могу нарушити квалитет и уништити тржишну вредност плода. На местима исхране стеница насељавају се и развијају различити произроковачи трулежи плода чиме се увећава штетност.
Пољопривредним произвођачима се препоручује обилазак засада са циљем утврђивања присуства наведене штетне врсте и уколико се приликом прегледа утврди њено присуство, у циљу заштите плода, препоручује се примена неког од инсектицида:

Илустрација: неопходна примена инсектицида/ Фото: Pixabay
  • Kozak, Karate Zeon (a.m.lambda-cihalotrin) у количини 0,15-0,2 л/ха МБТ (2), каренца 7 дана
    За бољу ефикасност хемијских третмана, апликације треба изводити у раним јутарњим или касним вечерњим сатима, при чему је важно обезбедити и добру покривеност унутрашњег дела жбуна леске.
  • Извор:http://pissrbija.com/Preporuke_BD/leska.aspx

Srodni tekstovi

Оставите коментар