Реч стручњака: Шта је шљивин смотавац и како се заштити?

Аутор: draganadpetrovic
1,K посета

Повољни природни услови опредељују велики број произвођача на нашем подручју да се баве производњом шљиве на екстезиван начин. Шљивин смотавац (Грапхолита фунебрана) је поред јабукиног и бресквиног смотавца најзначајнија штеточина у воћарству, јавља се сваке године и причињава велике штете.
Шљивин смотавац је мали, тамнообојени лептир, тело лептира је дужине 6 до 9 мм, у распону крила до 15 мм. Предња крила су мркосива, са редовима жућкасто белих длачица на рубу крила, а у вршном углу је пепељасто сива мрља у чијој се унутрашњости запажају четири црне тачке. Задња крила су светлија, уједначено сивомрке боје. Ларва у пуном развоју је дугачка 10-12 мм, живе ружичасте боје са мрком главом.

Илустрација: Шљивин смотавац је главна штеточина код шљива/ Фото: Pixabay


У нашој земљи представља једну од главнијих штеточина шљиве, с тим што се некада сматрало да напада углавнон пожегачу, међутим са проширењем сортимента и увођењем квалитетних сората, које дозревају у августу и септембру, показало се да напада и ове сорте шљиве. Са глобалним променама развија се у три генерације. Презимљава у стадијуму ларве у кокону опреденом испод коре шљиве. Претвара се у лутку рано у пролеће, крајем марта, а лептири излећу у априлу и мају и почетком јуна.
Лептири прве генерације полажу јаја 3-4 недеље после прецветавања шљиве, када плодови достигну величину коштице трешње. Женка положи 40-50 јаја у просеку. Ларва се излеже после 9-15 дана, убушује се у плод и увлачи се у његову унутрашњост. По завршеном развоју напушта плод, а затим одлази у пукотине коре при основи стабла или у биљне остатке на површини земље ради преображаја. Од почетка јула почиње лет друге генерације, који траје 4-6 недеља.

Илустрација: Гусенице се хране месом шљиве


Штете причињавају гусенице убушивањем у унутрашњост плода и исхраном са месом око коштице.Нападнути плодови раније добијају боју зрелих са љубичастим преливом, препознају се по смолоточини која цури из њих, по тамним ходницимау којима се налази гусенични измет. Отпадање плодова нападнутих ларвама прве генерације поклапа се са јунским прочишћавањем плодова, које представља физиолошку појаву, па штете могу да прођу неопажено. Највеће штете изазивају ларве (гусенице) друге генерације.

Илустрација: Приликом хемијске заштите водити рачуна о каренци/ Фото: Pixabay


За успешно сузбијање ове штеточине потребно је праћење биолошког развоја и и прогноза појаве шљивиног смотавца. Прогноза напада шљивиног смотавца могућа је феромонским клопкама и визуелним методама утврђивањем присуства и бројности. Феромонске клопке (сексуални мамци) омогућују ефикасну контролу лета мужјака, дају слику интензитета напада и омогућава избор правог времена за третирање инсектицидима. На основу препорука и савета портала Прогнозно извештајне службе Србије, а у циљу заштите плодова шљиве од убушивања ларви шљивиног смотавца, препоручује се примена регистрованог инсектицида активне материје ламбда-цихалотрин. Приликом хемијске заштите обавезно је водити рачуна о каренци примењених препарата.
Мирјана Петровић, маст.инж.пољ.

Извор:https://jugpress.com/poljoprivreda-sta-je-sljivin-smotavac/

Srodni tekstovi

Оставите коментар