Реч струке: Берба и транспорт шљива

Аутор: draganadpetrovic
404 посета

Време бербе шљиве зависи од особина сорте и подлоге, земљишних и климатских услова, експозиције и надморске висине, намене и искоришћавање плодова, удаљености тржишта, врсте транспорта, расположиве радне снаге и друго. Шљива се бере у периоду између физиолошке и технолошке, односно пуне зрелости.Ако се плодови извозе као свеже или смрзнуте полутке, беру се одмах иза физиолошке зрелости, кад достигну своју максималну крупноћу, кад покожица добије карактеристичну боју и максималан пепељак, а месо сочност и арому, као и свој карактеристичан укус.

Време бербе за овакав вид намене најбоље је да одреде стручњаци заједно са купцима, јер има доста случајева да се беру зелени плодови кад сорта није постигла своје сортне одлике, а нарочито садржај шећера.Берба се обавља углавном за неколико дана кад се одреди време почетка бербе и на основу величине засада испланира потребна радна снага. Требало би знати да један радник у просеку бере 300 килограма плодова за један радни дан. Ако се ради о већој површини, онда се берба изводи пробирно у два до три наврата, јер се мора почети раније.

Илустрација: Конзумне шљиве беру се искључиво ручно

За употребу у свежем стању, плодови шљиве се беру искључиво руком, водећи рачуна да се сачува пепељак и петељка на плоду.Ово се постиже тако што се плодови беру директно у амбалажу из које ће се продавати.

Берба плодова шљиве за друге намене (сушење или прерада) може се обављати и механизовано уз помоћ разних тресача и то у пуној технолошкој зрелости кад плодови накупе максимум шећера.Транспорт шљиве мора се обавити врло пажљиво, посебно оних плодова који су намењени за употребу у свежем стању, који морају стићи што пре у расхладне коморе.У транспорту се јављају одређени губици што зависе од сорте, начина паковања амбалаже, врсте и дужина транспорта, стања путева, временских услова итд.

Илустрација: За транспорт шљива на дужим релација неопходни су камиони са расхладним делом

За транспорт на краћим релацијама са користе превозна средства којима се располаже на газдинству (трактори и приколице), а за дужи транспорт се користе искључиво камиони- хладњаче.

Биљана Милосављевић, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (Крагујевац)

 

Извор: https://www.agrotv.net/berba-transport-plodova-sljiva/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар