Посебна сорта малине која рађа чак и у децембру

Аутор: draganadpetrovic
620 посета

Иако је зима већ почетком децембра показала да се не шали, а снежни покривач прекрио већи део Србије испод све те белине на једном имању у близини Прибоја црвене се плодови црвеног злата.Иако је малина као сезонска биљка везана у већини случајева за лето, постоје сорте које дају плодове и све до децембра. Управо сорту „полка“ посадио је прибојски малинар Славко Пријовић који и сада има шта да убере.Он има малињак у родном селу, Раван у Хер Голешима, међутим пошто ради као таксиста у Прибоју, узео је у закуп и парцелу у приградском насељу Мраморје, поред Лима, како би у слободно време, и овде могао узгајати „црвено злато“, и обавити бербу нешто раније, него што стигне исти посао у завичају.

  • Ову парцелу сам закупио пре 5-6 година и посадио сорту виламет, поставио и стубове и жицу, набавио систем за наводњвање…. Али није ишло, засад већ друге године, почео је да се суши, а у међувремену сам чуо да постоји сорта малине која стиже касније од мојих у селу ,и да се бере најмање три месеца. Узео сам саднице, оне се саде ређе од виламета, на пола метра у ред, не треба жица, не требају стубови, само подвеза пред бербу, То је сорта „полка“ – каже Пријовић.У његовом малињаку још увек има зрелог рода, а неке малине чак су у фази цветања без обзира што су се нашле под снегом.
  • Овде сам брао малине и предавао хладњачи до пре 15 дана, односно до почетка децембра – тврди Пријовић и додаје да је род ове године био нешто слабији због суше те је претходних година у свом малињаку налазио и по две ипо тоне „црвеног злата“.Та суша је изгледа „кривац“ и за садашње зреле плодове, кажу стручњаци. Претпоставља се да је сушан период утицао да се помери вегетативни период биљке. Он је код малина померен за око месец дана услед великих врућина. Зато није необично што ова воћка и сада рађа и цвета, тако ће бити све док не стигне ледени талас, а јак минус и мраз не оберу и род и цвет.
Илустрација: Полка цвета и рађа до мразева/ Фото: Pixabay

Нови снег је тренутно „покрио“ малину, коју ће тек када окопни Славко покосити,а на пролеће крећу нови изданци. До тада Пријовић пребројава паре, јер вели, иако је био слабији род, цена је одлична, па је и зарада била више него добра.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/neverovatna-vocka-koja-tokom-cele-godine-donosi-zaradu-ovo-je-posebna-sorta-maline/vgchghp

Srodni tekstovi

Оставите коментар