Очекивани принос 320 тона грожђа, уговорен извоз вина у Кину

Аутор: draganadpetrovic
636 посета

Берба грожђа у околини Прокупља приводи се крају, а стручњаци очекују да овогодишњи принос буде до 320.000 килограма, односно производњу око 220.000 боца различитих врста вина.
Менаџер у Топличким виноградима Драган Ковачевић рекао је да је задовољан квантитетом и квалитетом грожђа, наводи се на сајту града Прокупља.
Врело лето допринело је да, зависно од сорте грожђа, проценат шећера буде између 23 и 26 одсто, а Ковачевић каже да је до краја године уговорен извоз у Кину од 100.000 боца црвених вина.
Он је истакао и да се највеће количине извозе и у друге земље Далеког истока.

Илустрација: На берби ангажовано 70 сезонских радника/ Фото: Pixabay

Берба грожђа у „Топличким виноградима“ у Гојиновцу, недалеко од Прокупља, која је почела почетком октобра, због временских услова била је прекинута неколико дана. Радници су са бербом поново кренули током данашњег дана. На пословима брања у овом највећем винограду на југу Србије, које се просторе на површини нешто већој од 50 хектара, ангажовано је близу 70 сезонских радника.

„Током седмодневних падавина пало је више од 100 литара по једном квадратном метру. То је био основни разлог зашто је главна берба у виноградима била обустављена“, изјавио је Ковачевић.

Извор: Танјуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар