Ораси све скупљи, по цени прешишали и лешнике

Аутор: draganadpetrovic
300 посета

Ове године потрошачи су изненађени ценама ораха и лешника, посебно сада уочи празника, када су ове воћке најпотребније ради припреме колача.Никада није било да су ораси скупљи од лешника, већ обрнуто. Килограм ораха на најпрометнијој Футошкој пијаци у Новом Саду продаје се за 1.000 динара, али их има и за 1.600 динара, док је килограм лешника 800 и 900 динара. На београдским пијацама ораси се продају по 1.300 динара по килограму.

У колаче смо чешће стављали орахе не зато што су били јефтинији већ што је готово свако домаћинство на селу имало бар једно стабло ораха у дворишту .
Сада се по селима стабла ораха масовно секу због слабог рода и обилне количине лишћа које свакодневно треба чистити с јесени када крену први мразеви, па се не исплати велики труд ради килограма два ораха.

Доцент на Пољопривредном факултету Боривојe Богдановић истиче за „Дневник” да је до скока цене ораха дошло јер лешника има више, пошто су код леске приноси већи по хектару, род раније доспева а стабла се гушће саде.

Илустрација: На београдским пијацама цена очишћених ораха је 1.300 динара по килограму

Истовремено, наглашава, ораха је мање и због болести које раније нису постојале, а сада их нападају.

– Људи су имали приходе од појединачних стабала ораха, која су могла да роде и до 100 килограма у љусци, то јест 40-50 килограма у језгру. У данашње време, појавом болести, и њиховим немогућностима да та стабла прскају, због њихове висине, која понегде достиже и 25 метара, немају никакве користи од њих, па их секу.

По речима нашег саговорника, орах се у нашој земљи најчешће подиже као здружени засад са кајсијом, због тога што касно улази у пун род, негде тек од 10. године, тако да до тада произвођачи могу да експлоатишу кајсију, док орах не дође на род.

– Густина садње, такође, доприноси да стабала лешника буде више у односу на орахе, пошто се по јединици површине више саде стабла леске него ораха.

Према последњем попису Републичког завода за статистику из 2017. године, доцент Богдановић истиче да су ораси били заступљени на површини од 3.350 хектара, док је лешника било на 3.964 хектара. – Просечан принос леске је од 2 до 3 тоне у љусци по хектару, док се код ораха креће од 2 до 2,5 тоне по хектару.

Илустрација: И ораси треба да се орезују како би давали боље приносе

Заштита и резидба повећавају принос
Да би ораха и лешника имали више, пошто леску највише купујемо у Турској, а орахе из разних земаља, доцент Богдановић истиче да би требало повести више рачуна о технологији гајења.

– Проблем је што мало придајемо пажње како их заштити и орезати. Постоји народно веровање. „Само посади орах и леску и ништа не треба да радиш”. Због тога што се ове техничке мере не изводе, имамо проблема са приносом обе воћне врсте – истакао је доцент Боривоје Богдановић.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/nikada-nije-bilo-orasi-skupli-od-lesnika-po-selima-sve-mane-stabala-30-12

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар