Обезбедите редовну и добру родност ораха

Аутор: Gdjakovic
402 посета

Код нас се у последње време доста подижу засади калемљеног ораха. Наши призводјачи данас налазе податке са лакоћом на интернету о гајењу ораха, али су често те информације непотпуне или некада безначајне уколико се тумаче не правилно и у не контексту са другим информацијама. Тако на примеру тачних података лаички протумачених, имамо да орах сорте Расна почиње да радја у расаднику, није обавезно, и један део производјача се одмах одлучује за ту сорту не узимајући у обзир отпорност на ниске температуре, постојање адекватне сорте опрашивача на тржишту.

Нега засада вишње и трешње

Други случај је да орах сорте Газенхајм 139 има особину заметања одредјеног броја плодова без оплодјења, партенокарпија, и наш се производјач одмах одлучује за садњу те сорте јер је за њега то права ствар, а опет не узимајући у обзир да проценат тако заметнутих плодова не обезбедјује стабилне приносе, отпорности на болести и могућност заштите, боја језгре. Веома често се у пракси дешава да ни продавац садница не познаје довољно биологију и времена цветања ораха па шаблонски препоручују сорту Расна као универзалног опрашивача. Расна је погодан опрашивач за већину сорти али не и за сваку и није једина сорта опрашивач за неку сорту.

Цео регион кубури са малинама

У овом тексту ће мо посветити пажњу цветању ораха и избору сорте опрашивача јер те две теме иду заједно руку под руку. Не можемо бирати сорте и опрашиваче а да не познајемо минимум времена цветања мушких и женских цветова у зависности од сорте.

Орах је биљка на којој се мушки и женски цветови раздвојени и отварају се независно једни од других. Мушки светови су груписани у цвастима односно ресама, замећу се у пазуху листова једногодишњих младара, у години која предходи цветању. Ресе садрже 70 до 150 мушких цветова, где сваки цвет има око 40 прашника са по 5000 до 10000 поленових зрна које разноси ветар и врши опрашивање. Женски цветови су ситни, маљави зелене боје. Могу бити појединачни или у цвастима од по 2 до 3 цвета. Женски цветови се налазе на врховима једноогодишњих младара, са чим се повезује смисао правилне резидбе ораха, где се може принос повећати до 30%, о томе у неком од наредних бројева.

Да ли је реално да је оволико зарада на ораху?

Орах цвета најчешће од средине априла до средине маја месеца. Код неких сорти се отварају прво мушки цветрови а затим женски, као што су Франqуете, Шејново, Јупитер, Гасенхајм 251, Срем, Бачка, Вујан. Док код сорти као што су Гасенхајм 139, Елит прво отварају женски цветови. Постоје неке сорте код којих се женски и мушки цветови отварају приближно истовремено, Тиса, Ибар, НС касни. Дужина времена цветања мушких и женских цветова је различита и зависи од сорте и температуре у моменту цветања. Тако дужина времена ресања може да се креће од 3 до 11 дана код једне исте сорте и зависна је од спољне температуре. Док женски цветови на једном стаблу могу бити отворени 2 до 3 недеље опет зависно од спољне температуре, а један женски цвет може бити отворен 7 до 10 дана. Разлика измедју времена отварања мушких и женских цветова може бити од неколико до дсетак дана. Полен поже на собној температури да задржи клијавост 2 до 3 дана. Минимална температура за клијање полена износи 14°Ц, док је оптимална 28°Ц.

Сорте погодни опрашивачи се бирају тако да се поклапа потпуно или делимично време отварања женских цветова гајене сорте са временом отварања мушких цветова, ресањем, сорте опрашивача. Што је већи период поклапања цветања то је боље. Главну сорту бирамо на основу отпорности на мраз зависно од нашег локалитета , односно учесталости касних пролећних мразева, затим жељених карактеристика, рандман, боја језгра, отпорности на болести уколико нам је терен лош и отежана заштита. А сорту опрашивач бирамо на основу времена цветања женских цветова главне сорте, са којом мора да се поклопи што је могуће више ресање сорте опрашивача.

Како сам стално на терену и у контакту са производјачима, срећем се са питањем : мој орах је пун цвета , мислећи на ресе, а ево ноћас био мраз, да ли ће родити нешто? Ако смо пажљиво прочитали предходни део текста и ако је у питању сорта код које се прво отварају мушки цветови односно реса, тај орах ће родити уколико све остало буде било у реду. Друго питање са којим се срећем је : имам мали засад калемљеног ораха, цвета сваке године , пун реса, али не радја? како мушки цветови не доносе род већ женски, орах може да нема ни једну ресу уколико има женске цветове и погодну сорту опрашивача која је дала ресе и полен, орах може бити пун рода.

Према истраживањима и подацима који се налазе у нучној и стручној литератури орјентациона времена почетка цветања неких сорти су :
Шампион почиње да реса око 28-ог априла а женски цветови почињу да се отварају око 4-ог маја.
Срем реса 25-ог априла а 3-ћег маја је почео са отварањем женских цветова .
Расна почиње са ресањем 2-гог маја, а женски цветови се почињу отварати 3-ћег маја.
Касни родни са ресањем почиње 13-тог маја а са отварањем женских цветова почиње 18-тог маја
Шејново реса од 26-тог априла а женске цветове отвара 2-гог маја.
Јупитер са ресањем креће око 2-гог маја а са женским цветовима око 6-тог маја.
Гасенхајм 139 код ког се прво отварају женски цветови око 27-ог априла почиње да реса тек око 15-тог маја.
Франкет са ресањем почиње око 3-ћег маја док са отварањем женских цветова почиње око 9-тог маја.

Желимо вам успех у производњи и припреми штрудле од ораха

Овде смо навели само неке од сорти и одатле можемо видети да је Расна добар опрашивач за Шампиона , Шејново и да се мало мање али некада доволно поклапа са сортом Јупитер, док за сорту Касни родни не може бити опрашивач , а за сорту Гасенхајм 139 у повољним условима може се до извесне мере поклопити цветање. За сорту касни родни мого би да додје у обзир као опрашивач сорта Гасенхајм 139. Док би за Расну погодан опрашивач била сорта Франкет.

Srodni tekstovi

Оставите коментар