Никад веће интересовање за садњу воћа, ево шта се највише тражи

Аутор: draganadpetrovic
750 посета

Интересовање за јесењу садњу воћа у Србији ове године је веће него икад, па су и купци пожурили да се на време обезбеде квалитетним садним материјалом, због чега су трапови у Институту за воћарство из Чачка све празнији.

Како је за Глас западне Србије изјавио комерцијалиста Никола Јовашевић, интересовање купаца из земље и иностранства су премашила сва очекивања па купци користе повољне временске прилике за набавку садница и садњу воћа у оптималним роковима.

„Због повољних цена у откупу, највеће интересовање за куповину код нас је за садницама шљиве, пре свега за наше најпознатије сорте Чачанску родну и Чачанску лепотицу, али и новије сорте као што су Нада, Крина и Позна плава“, каже Јовашевић.

Илустрација: Јагма за садницама шљива

Такође, наводи, да се и малина тражи, али да су целокупне количине резервисане током лета и ране јесени због чега не постоје слободне количине садног материјала тог воћа.

Јовашевић каже да се после неколико година смањене тражње, ове сезоне поново јавило интересовање за садницама леске којих је у растилима произведено нешто мало више од 30.000.

„Траже се и јабука, крушка, дуња, трешња и вишња којих смо произвели око 25.000 и углавном су залихе садница свих воћних врста на измаку. Наша најоптимистичнија предвиђања да највећи део садница продамо до Нове године, већ увелико су се остварила“, рекао је Јовашевић.

Додаје да са купцима праве договор и планове за следећу сезону.

Илустрација: Добру прођу имају и крушке/ Фото: Pixabay

Упитан о начину продаје садног материјала, Јовашевић за каже да поред могућности наруџбе преко сајта Института или телефоном, купци најрадије по саднице долазе лично јер се тако са стручним лицима додатно информишу о правилној садњи и нези воћака од самог почетка гајења и у каснијим годинама током њиховог плодоношења.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/nikad-vece-interesovanje-za-sadnju-voca-zalihe-kalemova-u-institutu-u-cacku-na-izmaku/kd75fb7

Srodni tekstovi

Оставите коментар