Министар Мартиновић на састанку са малинарима дао обећање, ево шта је речено

Аутор: Gdjakovic
105 посета

Главне теме састанка биле су предстојећа сезона бербе црвеног злата, његова откупна цена и пласман на тржиште.

Милета Пилчевић, председник удружења „Виламет” истакао је да је састанак завршен оббећањем министра Мартиновића да ће се изаћи у сусрет захтевима произвођача малине, те да ће окупити произвођаче, откупљиваче, прерађиваче и извознике овог воћа на заједнички састанак на коме ће се договарати о самој цени.

„Надамо се да ће министарство сада успети да нам организује састанак са откупљивачима и прерађивачима на коме ћемо видети неку цену за 2024. годину, како ми произвођачи не бисмо ишли у минус и у банкрот, што је био случај прошле године. Осим разоговра о овогодишњој цени, било је разговора о субвенцијама, о проблемима у малинарству са којима се сусрећемо. Надамо се да ће наши захтеви бити испуњени и надамо се брзом решењу. Обећано нам је да ћемо о до идуће седмице имати и конкретна решења”, рекао је Пилчевић.

Он је додао да се размишљало и о блокади петље на магистралног пута у Пожеги као и о протестној вожњи, међутим, одо тога се одустало услед брзе реакције новог министра.

„Ми смо то морали да откажемо јер је ипак министар дошао у Ариље, да саслуша наше захтеве и наше проблеме, те се надамо да ће се наћи решење наших проблема и да нећемо више бити препуштени сами себи и улици, да идемо да блокирамо и тако ометамо друге учеснике у саобраћају. Ми се још надамо разумевању откупљивача и извозника и договору са њима, да ће схватити да смо ми партнери у овој производњи и да зависимо једни од других”, казао је Пилчевић.

Према његовим речима, произвођачи малине се боре за почетну цену од 350 динара за киклограм која би им омогућила наставак производње али и нормалан живот од свог рада.

„Преговарамо о акнтној цени од 350 динара за килограм малине, да покрије трошкове производње и да ми имамо неку минималну зараду са којом можемо да преживимо и да ова производња опстане. Ако дођемо у ситуацију од прошле године, да беремо малину за 200 или 200 и неки динар, а Институт за воћарство у Чачку је донео произвођачку цену од 240 динара ми онда не треба да се бавимо овим и треба да се гаси ова производња уколико није никоме потребна. А из разговора са министром смо видели да је држави итекако потребна ова производња, да држава има слуха и хоће да помогне колико је у њеној могућности. Али морамо да видимо и са нашим откупљивачима да ли они имају слуха и да ли схватају да смо ми у истом кошу и да сви зависимо од те производње”, закључио је Пилчевић.

Шта ће бити са боровницама, хоће ли цена расти?

Министар Мартиновћ истиче да је текућа година додатно отежана произвођачима малина снегом који је ариљски крај погодио у априлу, услед чега ће, како је рекао, овогодишњи род сигурно бити знатно мањи.

„Оно што је сваке године актуелно када је реч о малини то је откупна цена односно пословни однос између призвођача у примарној производњи и откупљивача, односно хладњачара. Министарство пољорпивреде, шумарства и водопривреде ће се заиста потрудити да успостави једну линију дијалога између министарства, малинара и откупљивача и потрудићемо се да у све то укључимо и Привредну комору Србије као бисмо пронашли најбоље могуће решење, тако да нико не буде оштећен”, казао је министар Мартиновић.

Мартиновић је као веома важне и за решење проблема са којим се суочавају произвођачи малине истакао уговоре, пре пар дана потписане са Народном Републиком Кином којима се, како је рекао, отвара тржиште те земље за све врсте пољопривредних производа.

„То је важно и за примарне произвођаче али и за оне који извозе српску малину. Нама је потребно да имамо што више квалитетне малине зато што је кинеско тржиште огромно и сигурно је да су потребе тог тржишта далеко веће него што ми можемо на њега да пласирам.Али то је једна велика могућност зато што имате сигурно тржиште, добру цену, наша роба је ослобођена од било каквих царина, дажбина, такси. Тако да српски пољопривредни произвођач па и произвођаи малина, практично имају најповлашћенији положај у односу на све остале произвођаче у Европе с обзиром на то да су председник и Влада Републике Србије са Кином договорили највишиу облик стратешког партнерства, а то је заједничка будућност”, рекао је Мартиновић.

Он је још изразио наде да ће се у разговорима који предстоје пронаћи дугогодишње решене које ће задовољити интересе свих заинтересованих страна, те да неће постојати потреба да се сваке године пред бербу малина изнова решавају проблеми везани за цену.

Председник општине Ариље, Предраг Маслар изразио је захвалност министру Мартиновићу који се свега пар дана од постављања на функцију одазвао позиву општине Ариље и суочио се са, како је рекао, вишедеценијским проблемом који мучи произвођаче црвеног злата, те истакао да је састанак био јако конструктиван.

„Произвођачи су тражили хитан састанак са откупљивачима да би се успоставила нека минимална цена. Такође, тражили су регионализацију пољопривреде у смислу субвенција, да се дозволи више субвенционисаног горица по хектару малине и тако даље. Међутим, оно што је јако важно јесте да се министра одазвао, одмах дошао и показао спремност да се увек одазове на позив грађана и да му је јако важна његова функција”, рекао је Маслар и додао да сматра да су произвођачи малине са данашњег састанка отишли задовољни јер је министар показао спремност да се нађе решење и тиме улио наду малинарима у трајно решење њихових проблема.

Извор: ГЗС ( Глас западне Србије)

Srodni tekstovi

Оставите коментар