Мартовски снег забринуо воћаре, шта каже струка

Аутор: draganadpetrovic
753 посета

Мартовски снег није изненадио, али је поново обесхрабрио воћаре у чачанском крају.Падавине и ниске температуре највећу штету причиниле су засадима кајсије и јагодичастом воћу.

Александар Стојановић воћар из села Миоковци код Чачка сваког јутра обилази своје засаде и нада се да температура неће прећи испод нуле, јер то би за ране сорте било погубно.“У највећем проблему је кајсија, слично време је било прошле године и род је био десеткован, приходи су били драстично смањени. Ми не можемо ништа урадимо, поприлично смо немоћни. Током топлог периода кренула је вегетациа и сви пупољци који су били отворени сада су уништени. Још је рано да се говори колика ће штета бити, некад може бити довољно и 20 одсто здравих пупољака да донесе сасвим задовољавајући род“, каже Александар за РИНУ.Стручњак за воћарство, др Александар Лепосавић, истиче да је поред кајсије због измрзавања у опасности и друго рано воће које је већ исцветало.

„Због неповољних временских услова ни ситуација у малињацима није обећавајућа. Ране сорте брескве које су ушле у фазу цветања, такође ће да претрпе оштећења. Ако буде било још снега и ниске температуре се наставе ситуација ће се додатно погоршати. Прво нетипчно топло време, а затим нагла захлађења створиле су добру подлогу за развој болести и штеточина“, рекао је Лепосавић.

Иако је још увек рано за било какве прогнозе, воћари истичу да овакве временске прилике неће утицати на род јабука и вишања јер су њихови пупољци још увек потпуно затворени. Овакви временски услови нису неуобичајени за ово доба године и оштећења се могу јавити на раним врстама и сортама воћака док комерцијалне врсте попут шљиве такође нису угрожене.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=03&dd=23&nav_id=1831625

Srodni tekstovi

Оставите коментар