Лоше прогнозе за винаре: Виногради угрожени због климатских промена

Аутор: draganadpetrovic
105 посета

Ново истраживање објављено у часопису „Nature Reviews Earth & Environment“ указује да би око 90 одсто неких од традиционалних светских региона у којима се производи вино могло да нестане у наредним деценијама због климатских промена.

Научници су открили да су приморски региони и равнице Италије, Шпаније, Грчке и јужне Калифорније највише угрожени, јавља CBS.

Конкретно, открили су да су прекомерна суша и чешц́и топлотни таласи изазвани климатским променама одговорни за ризик по производњу вина у овим регијама. Температура, падавине, влажност, радијација и нивои угљен-диоксида су такође кључне компоненте производње вина, а научници тврде да ће се изменити услед нових климатских услова.

Пораст температуре може да учини друге регионе погоднијим за узгој грожђа, као што су држава Вашингтон, Орегон, Тасманија и северна Француска. Научиници упозоравају да ће то ипак зависити од тога колико температуре порасту, а може постојати ризик за очување животне средине уколико у тим регијама отпочне узгајање винове лозе. Иако би то могло да донесе нови облик економског раста у тим областима, људи ц́е се и даље суочавати са екстремним временским приликама и њиховим утицајима, упозоравају научници.

Илустрација: Највише су погођена традиционална подручја за производњу вина од Франсцуске и Италије до Калифорније

Промена климе доноси ризик од нових патогена и инсеката који могу утицати на пољопривреду и целокупно здравље животне средине и људи. Сушнији услови би умањили вероватноћу неких проблема са виновом лозом, као што је пероноспора, али уколико се догоди, епидемија би се вероватно јавила раније и ширила се брже, показало је истраживање.

Као и код свих елемената климатских промена, прилагођавање је „обавезно“, кажу истраживачи. Произвођачи вина ће морати да размотре сорте грожђа које су више прилагођене њиховим регионима и времену бербе, што није неопходно само за глобалну понуду, вец́ и за укупни квалитет вина. На пример, климатски фактори утичу на нивое пХ, садржаја алкохола и киселости, открили су истраживачи. Док се нивои алкохола и пХ у вину повећавају, нивои киселости се смањују, што микробиологију пића чини нестабилнијом, а то доводи до „повец́аног ризика од микробиолошког кварења“ и „ароме презрелог и/или куваног воћа“.

„Једно је сигурно. Климатске промене ће довести до великих промена у глобалној производњи вина у блиској будућности. Флексибилност ће бити од суштинског значаја за прилагођавање овим променама“, закључили су истраживачи.

Извор: https://www.agrotv.net/klimatske-promene-izbrisace-vecinu-tradicionalnih-vinogorja/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар