Куцкате ли и ви лубеницу: Откривамо како одабрати најслађу

Аутор: draganadpetrovic
695 посета

Увелико је почела сезона продаје бостана, а Новосађани годинама диње и лубенице купују из камиона и тракторских приколица на бројним локацијама широм града. По многим љубитељима те летње посластице, најслађе лубенице долазе из Срема. Како препознати слатку лубеницу, где се оне узгајају и каква је овогодишња цена?Пољопривредник Жарко Ковачевић из Павловаца на своја три хектара земље, заједно са својим члановима породице традиционално се бави узгајањем лубеница и диња. Узгајање бостана је уносан, али ризичан посао и све зависи од временских прилика. Како каже Жарко, приликом продаје купце највише интересује цена и слад лубенице. Али како ми можемо препознати слатку лубеницу?

Илустрацији: Вечито питање – како одабрати најслађу кад све изгледају исто / Фото: Pixabay

„Ко је у том послу тај може ту лубеницу познати лако, јер годинама ради то и упућен је у све. Најлакше се рецимо препозна, рецимо шарена лубеница по боји коре, по лопатици или по брку, зависи како је ко назива. Већина наше млађе популације не зна да постоји мушка и женска лубеница. Женску лубенице од мушке разликујемо назад по круду јер женска има већи круг од мушке“, рекао је Жарко Ковачевић.

Садња лубенице почиње у марту и потребно је издвојити много времена како би се добио квалитетан род. Домаће лубенице нашироко су познате по свом квалитету, а недавне суше и обилни пљускови праћени градом у појединим местима, смањили су њен род за 30 одсто, али то није утицало на њен квалитет.

Илустрација: Ништа слађе од лубенице кад удари врућина/ Фото: Pixabay

„Година баш није наклоњена најбоље, имали смо један хладан период што лубеница не воли, онда су после тога наступили проблеми са биљним вашима, ту смо се изборили некако и онда трећа фаза наше борбе била је са високом температуром. Тако да су лубенице доста одолевале влази, али на крају кад имамо систем за наводњавање може да буде добро“, додао је Ковачевић.

Према речима стручњака, увоз лубеница остао је исти као и ранијих година, што никако не погодује домаћим произвођачима. На продајним местима поред домаћих лубеница, најчешће се могу наћи лубенице из Албаније и Грчке, а њихова цена је од 30 до 50 динара по килограму.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/srem/kako-prepoznati-slatku-lubenicu_1259576.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар