Купинари задовољни откупном ценом купина

Аутор: draganadpetrovic
657 посета

БЕРБА купина је у пуном јеку, а произвођаче је обрадовала овогодишња откупна цена која је пет до осам пута виша него лањска и износи 250 динара.Временски услови ће се одразити и на приносе овог плода, као што су и на друго воће и поврће.

  • Род ће ове године бити умањен због суше – истичу произвођачи. – Србија има велики број купињака и квалитет је веома добар.

Малинари су, такође, задовољни откупном ценом. Како наводе, отворило се и америчко тржиште коме је потребно 40.000 тона овог воћа. Добро ће проћи и произвођачи и хладњачари.
Купина би могла да понесе епитет природног лека против последица ковида. Наиме, ако се једе редовно, ово бобичасто воће помаже у спречавању упале респираторног система и тромбозе.Разлог за то је што је купина „природан аспирин“, јер обилује салицилном киселином. Осим што успешно спречава формирање тромбова, ова киселина користи се и за ублажавање болова, снижава температуре и делује противупално.

Илустрација: Род умањен због суше/ Фото: Pixabay

На пример, када дође до главобоље, можете помоћи себи тако што ћете јести купине. Ово воће такође штити вид и јача имунолошки систем. Купине су и моћан антиоксиданс, па тако смањују стварање лошег (ЛДЛ) холестерола, крепе организам, помажу очувању колагена и благо прочишћавају црева. Пошто садржи бетаине, сок пресних купина подстиче правилан рад ћелија јетре и штити је, док истовремено, повољно делује на жучну кесу и чисти жучне путеве. Антиоксиданси из купина учествују у процесу спречавања штетног деловања слободних радикала и на тај начин помажу у заштити обољења од рака, штите кардиоваскуларни систем, успоравају старење организма, помажу у борби против штетног деловања сунца на кожу, помажу код успоравања неуролошких болести.Вино од купина одавно је цењено и доказано као лек у борби против малокрвности. Стручњаци препоручују да се за побољшање крвне слике месец дана пије децилитар купиновог вина дневно, пола сата пре јела. Осим гвожђа, оно садржи и много витамина Ц и Б, фолну киселину и пектин, па побољшава циркулацију, убрзава рад црева, регулише крвни притисак, јача имунитет и отпорност организма, појачава апетит и поспешује метаболизам.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1028617/kilogram-250-dinara-kupinari-zadovoljni-otkupnom-cenom

Srodni tekstovi

Оставите коментар